Naar aanleiding van het escaperoomdrama in Polen werd vandaag werd aangekondigd dat ook in de gemeente Tilburg controles worden uitgevoerd op escaperooms.

Vrijdag 4 januari zijn in Polen, in de stad Koszalin, vijf meisjes omgekomen in een escaperoom. Allemaal 15 jaar oud en goede vriendinnen van elkaar. Een tragedie voor Polen, de burgemeester van Koszalin riep afgelopen zondag uit tot dag van rouw.

De Poolse regering heeft opdracht gegeven om alle escaperooms in Polen te controleren op veiligheid. Vervolgens zijn ook de escaperooms die niet aan de veiligheidscriteria voldoen gesloten. De ruimte waar het drama zich afspeelde, bleek te klein voor het aantal personen. Er stonden verwarmingsinstallaties naast brandbare materialen en de bedrading in het pand was ook niet in orde.

Maar wat zijn dan precies de criteria waar een escaperoom aan moet voldoen? “Bij De Voltage, een entertainmentbedrijf in Tilburg dat ook escaperooms aanbiedt, worden er al controles uitgevoerd. Deze worden door de afdeling handhaving en toezicht op brandbeveiliging en die hebben geconcludeerd dat het bij De Voltage in ieder geval in orde is”, vertelt Casper Dudok, eventmanager bij De Voltage.

“Verder hanteert dit bedrijf protocollen voor hun medewerkers en installaties die in geval van nood gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld noodontgrendeling die te allen tijden door de begeleider ontgrendeld kunnen worden. Bij ontruiming of stroomuitval gaan ook alle sloten automatisch open en verder zijn het de reguliere maatregelen als nooduitgangen, brandmelders en brandblussers die werkzaam zijn.”