Inchecken met je bankpas of creditcard in plaats van met je ov-chipkaart wordt mogelijk, mits de proef die nu loopt in het traject Den Haag-Leiden positief uitpakt. Een halfjaar lang zullen duizend reizigers de nieuwe technologie uittesten.

Een handig vooruitzicht: een pasje minder waar je aan hoeft te denken. Met de nieuwe technologie kun je inchecken met je pinpas wanneer je een treinreis maakt. De NS probeerde al eerder een nieuwe manier van inchecken te introduceren. Deze app, waarmee je met je smartphone in kon checken, bleek alleen niet succesvol. De technologie is volgens woordvoerder Hessel Koster van de NS nu genoeg verbeterd voor een nieuwe manier: “We hebben een nieuw systeem wat geschikter is voor deze proef.” Bij het inchecken met je smartphone moesten alle slimme technieken in de smartphone zelf zitten. “We hebben dit nu omgedraaid, zodat de drager niet meer zo slim hoeft te zijn. Achter de schermen gebeuren nu alle intelligente processen.”

Hoe werkt het?
Je identificeert je met je pinpas of creditcard wanneer je incheckt. Het systeem ziet dat persoon X een reis aflegt en aan het einde van de dag wordt er ‘achter de schermen’ berekend hoeveel je moet betalen. Vervolgens wordt het automatisch van je rekening afgeschreven. Maak je vooral geen zorgen als je een keertje vergeet uit te checken: “Je betaalt standaard een instaptarief, net als bij de normale ov-chipkaart. Wanneer je vergeet uit te checken wordt er geen geld teruggestort en ben je dus het gehele instaptarief kwijt. Als dit incidenteel gebeurt kun je het bedrag gewoon terugvragen”, vertelt Koster.

Privacy
Andere gevaren wat betreft privacy ziet Koster ook niet. Hij legt uit dat het inchecken met je pinpas in feite hetzelfde is als elke contactloze betaling. Het is een banktransactie die rechtstreeks van je rekening afgaat. “Ov-laadtransacties gebeuren namelijk ook vooral met de bankpas. En het blijft natuurlijk een keuze, het móet niet.”

NS Flex
Het inchecken met je pinpas lijkt een beetje op NS Flex. Dit is een al eerder geïntroduceerde manier om op een gemakkelijke wijze te reizen met het ov. Reizigers kunnen in- en uitchecken zonder saldo te hebben en krijgen maandelijks een rekening met de gemaakte kosten. Ook hier gebeuren de intelligente processen achter de schermen.