Op kantoor en in klaslokalen zijn deze week veel lege stoelen te vinden: een after-vakantie-depressie? Misschien, maar het kan ook griep zijn. Het virus heeft ons land namelijk al een paar weken in zijn greep – en het wordt nog erger.

In verschillende ziekenhuizen zijn al (tijdelijke) griepafdelingen ingericht. Hier worden de patiënten naast elkaar gelegd, zodat verdere verspreiding van het virus voorkomen wordt. Ook kun je op veel plekken nu een test laten doen, waarmee je binnen twintig minuten weet of je griep hebt. In de ziekenhuizen in Nijmegen en Amsterdam is het personeel al voorbereid op mogelijke overuren en ligt er een schema klaar voor als de nood het hoogst is.

Volgens Ron Beekman van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de huidige griepgolf vlak na de kerstdagen ontstaan. “De griepgolf lijkt tot nu toe nog niet zo heftig als die van vorig jaar, maar we kunnen verder nog niet heel veel zeggen. De piek van het virus is nog niet bereikt, dus het zal de komende weken nog zeker groeien.”