De Machiavelliprijs (een prijs voor onder andere politici en journalisten die een meerwaarde aan de maatschappij leveren) wordt dit jaar uitgereikt aan Jos Wienen, de burgemeester van Haarlem. Dit maakte voorzitter Wagenaar van de stichting Machiavelli bekend in het NOS Radio 1 Journaal. De prijs werd eerder in ontvangst genomen door Máxima en Eberhard van der Laan.

Afgelopen maand werd bekend gemaakt dat maar liefst twee derde van de burgemeesters in Noord-Holland wel eens in aanraking komt met bedreigingen. In Brabant is bekend dat van de 43 gemeentes, er 20 een keer bedreigd zijn.

Oud-burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel is regelmatig bedreigd. “Niet alleen in mijn loopbaan als burgemeester, in mijn hele politieke carrière heb ik last gehad van intimidatie. Vaak zijn het gewoon loze woorden en wordt er geen actie ondernomen. De bedreigingen hebben daarom helemaal geen invloed gehad op mijn besluit om mijn functie als burgemeester neer te leggen.”

Wim Luijendijk, oud-burgemeester van Loon op Zand geeft aan zich niet al te veel zorgen te hebben gemaakt. “Ik werd wel bedreigd, maar heb mij nooit bedreigd gevoeld.”