Als ik zeg competitief gamen zeg jij E-Sports, toch? Onterecht, want een groot deel van de competitieve gamers doet dit niet op een professioneel niveau. Momenteel bieden talloze videospellen de mogelijkheid om het spel op een competitieve manier te spelen en hoe goed je daar in bent is, voor sommige gamers, best belangrijk. 

Tien jaar geleden was het videospel Starcraft een van de eerste games met een ingebouwd competitief systeem. Je hoefde je destijds niet in te schrijven bij een toernooi maar kon het via het spel opnemen tegen andere spelers die ook voor het ‘echie’ wilde spelen. Deze serieuzere manier van gamen is inmiddels zo populair dat talloze games dit aanbieden. Waaronder grote namen zoals FIFA, League of Legends en Call of Duty.

Status door je rang

Aan de hand van hoe goed je bent krijgt elke speler een rang toegewezen. Patrick van Mil (21) speelt al jaren League of Legends op hoog niveau. “Ik zit rond de rang van Grand-Master zoals dat dan heet. Dan moet je denken aan de duizend beste spelers van Europa.” Dat die rang voor aanzien zorgt merkte ook Van Mil. “Op een gegeven moment deed ik mee aan een toernooi waar ik tweede werd en op dat moment realiseerde ik me dat ik het spel goed beheers. De eerste keer dat ik doorhad dat anderen het heel speciaal vinden was vorig jaar. Ik kwam toen in een klas waarvan 90% van de jongens League speelden. Toen ze erachter kwamen dat ik zo hoog speelde vonden ze dat wel heel dik. Ze willen dan meteen een potje samen doen.” League of Legends had in 2016 rond de honderd miljoen actieve spelers. Bij het spel nemen twee teams van vijf het tegen elkaar op met als doel elkaars basis te vernietigen.

Progressie en het gevoel van beter zijn dan

Het bureau van Reintsema

Koen Reintsema (24) is heel goed in een ander spel, namelijk Rocket League. Hij legt uit hoe een competitief systeem werkt. “Elke speler heeft een Match Making Rating. Hoe dat precies werkt houden ze geheim, maar het komt er op neer dat je een soort score hebt die na winst of verlies toe- of afneemt. Ik heb op Rocket League een score van ongeveer 1200. Dat staat gelijk aan Champion I, de op één na hoogste rang in het spel. Ikzelf vind ‘ranked’, zoals dat dan heet, leuk omdat je je progressie ziet. Één jaar geleden was ik nog gold. Ook heb ik gewoon veel meer motivatie om mijn best te doen. Het zorgt ervoor dat je per sé wil winnen.” In Rocket League speel je voetbal alleen dan met auto’s.

Boosters

Dat je rang voor vele dikwijls wat betekent blijkt uit het feit dat er een hele markt is voor mensen die een ‘boost’ willen. Een boost is met iemand spelen die beter is om zo makkelijker potjes te winnen en dus rangen te stijgen. In sommige gevallen krijgen de ‘boosters’ zelfs de inloggegevens toevertrouwd zodat zij op het account zelf kunnen spelen. Iemand die hier ooit gebruik van heeft gemaakt is Sjacco Duys (18). “Bij mij ging het om een boost van Silver naar Gold. Op een gegeven moment beheerste het spel m’n leven een beetje. Dan is het hebben van een hogere rang gewoon super vet. Daarnaast krijg je er ook in-game prijzen voor. Ik heb er alleen nooit geld aan uitgegeven. Ik had toevallig een vriend die wel goed was.” Ook Reintsema beaamt dat het hebben van een hoge rang belangrijk is. “Het klinkt misschien lullig, maar beter zijn dan een ander voelt gewoon goed.”

Van Mil heeft ook wel eens mensen naar een hogere rang geholpen. “Ik heb me nooit via een site aangeboden maar kom alsnog vaak in contact met mensen die dat vragen. Ik heb er inmiddels al enkele honderden euro’s aan verdiend en daarnaast geven ze vaak nog skins.” Een skin is een alternatief uiterlijk voor een karakter. Op Internet zijn er sites te vinden waar je boosters kan inhuren. Daarnaast bieden die sites vaak ook nog coaches en analisten aan.

Loading...

Loading…