Januari, de tijd voor goede voornemens. Bij veel mensen staat het niet drinken van alcohol op hun lijstje. De campagne ‘IkPas’ helpt daarbij. 23.747 Nederlanders hebben zich aangemeld en gaan de uitdaging aan.

“Nee, wij richten ons niet op studenten”, zegt initiatiefnemer Martijn Planken. Hij richt zich vooral op de doelgroep 45+. “Deze groep heeft eigenlijk het eeuwige weekend. Ze neigen sneller naar een drankje. Studenten als doelgroep is eigenlijk onbegonnen werk, zij drinken toch al zo veel. Maar het is natuurlijk altijd goed om mee te doen aan ik pas.”

De Bob
Toch zijn er ook studenten die niet drinken. Zo ook Sterre en Ellen. Allebei zijn ze gestopt met drinken vanwege hun gezondheid. “Ik dronk sowieso niet veel, maar als ik dronk raakte ik er heel erg gestrest van. Daarom ben ik er maar mee gestopt.”, zegt Sterre. Ook Ellen laat de alcohol staan. “het is gewoon niet goed voor je gezondheid”. Ellen zegt vaak last te hebben van verleidingen. “Het is niet perse gezelliger met alcohol, maar het is wel ongezellig als jij als enige niet aangeschoten bent”.
Beiden reageren verward als ze horen dat IkPas zich niet op studenten richt. “Het zal waarschijnlijk moeilijker gaan, maar waarom zouden studenten niet proberen een maand geen alcohol te drinken?”

Dry January niet voor iedereen weggelegd
De 19-jarige student Martijn Geerts heeft besloten niet mee te doen aan Dry January, zoals ze de alcoholvrije uitdaging in het Engels noemen. “Ik vind het gewoon lekker. Ik hou van een speciaalbiertje. Daarnaast vind ik het gezellig om met vrienden op het terras te zitten.”, zegt Martijn. “Ik zou best een maand zonder alcohol kunnen, maar heb geen reden daarvoor. Ik weet van mezelf dat ik namelijk niet vatbaar ben voor verslavingen. Dat die campagne zich niet op jongeren richt vind ik wel een beetje stom. Ik denk namelijk dat jongeren de grootste probleemgroep is als het gaat om alcohol.”

Gezellig en gezond
De campagne IkPas is vooral bedoeld om mensen de regie te geven over hun alcoholgebruik. “We willen mensen zelf de regie in handen geven over wanneer, hoeveel en wat ze drinken. Je lichaam reset zich even, je voelt je fitter en het is goed voor je gezondheid”, zegt Martijn. “Alcohol wordt gebruikt als soort hulpmiddel om het gezelliger te maken. Gezelligheid zit niet in een glas, maar in jezelf.”