Sony verkocht sinds de release in 2013 meer dan 90 miljoen PlayStation 4-consoles. Concurrent Microsoft komt met de verkoopcijfers van de Xbox One niet eens in de buurt van het Japanse bedrijf, ondanks de kleine verschillen tussen de twee gameconsoles. “Microsoft had het beter anders kunnen doen.”

Dat PlayStation de grootste is, komt niet als een verrassing. De techgigant uit Tokyo is al sinds de eerste kwartaalcijfers na de release sterker dan hun concurrenten Microsoft en Nintendo. Niet alleen de spelcomputer doet het goed, ook de games worden veel verkocht. Tijdens de afgelopen feestdagen gingen er zo’n 50 miljoen games over de – soms virtuele – toonbank.

PlayStation versus Xbox

Dat de Xbox One het niet beter doet dan de PlayStation 4, is volgens gamekenner Leonard Ariëns niet vreemd. “Als mensen een console gaan kopen, kijken ze eigenlijk maar naar twee dingen: welke games kan ik hierop spelen en welke console gebruiken mijn vrienden. De keuze valt dan vaker op PlayStation omdat hun exclusive games gewoon een grotere fanbase hebben.” Ook speelt de Aziatische markt een grote rol in het succes van de populaire spelcomputer. “Bij Sony hebben ze een groot marktaandeel in Azië, door bepaalde roleplaygames aan te bieden. Die games zijn daar erg populair, en Microsoft heeft geen licentie voor die games.”

Waarom Microsoft het nog meer van Sony verliest, heeft volgens Ariëns vooral te maken met Microsoft zelf. “Microsoft gebruikt al veel langer dan Sony een achievementsysteem, alleen hebben ze bij Microsoft nooit goed doorgekregen hoe ze dit moeten gebruiken.” Ook verschilt het idee achter de console. “Bij Microsoft zien ze zich Xbox One als gebruikscentrum van de woonkamer. Je kan er echt alles mee, terwijl de meeste mensen hem alleen gebruiken om te gamen. Je kan er gewoon tv op kijken, maar niemand maakt daar gebruik van Ze hebben zich daar echt vergist en niet goed opgelet wat betreft de consumentenmarketing.”

Terugkerende strijd

Ook bij de vorige generatie consoles, de Playstation 3 en Xbox 360, was er een stille strijd tussen de twee bedrijven. Tijdens de levensduur van deze twee consoles, won de spelcomputer van Microsoft nipt. Toch is de strijd in cijfers niet de grootste strijd rondom deze twee gamestations. Gamers voeren al jaren een debat over welke spelcomputer de betere is van de twee. Volgens Leonard Ariëns maakt dat eigenlijk helemaal niks uit. “Ik heb ze allebei, en het verschil tussen die twee is minimaal.”

Hoe nu verder?

Als men bij Windows in de buurt van Sony wil komen qua verkoopcijfers, is het zaak dat er iets verandert. Dennis Mons, hoofdredacteur van Power Unlimited, vertelt waarom Microsoft niet zo groot is als hun Aziatische concurrent én wat het bedrijf van Bill Gates moet doen om dichter naar Sony toe te groeien.

Welke gameconsole gebruik jij?