Op de Leenderheide zijn afgelopen maandag op verschillende plekken schrikdraden doorgeknipt. De draden zijn er voor bedoeld om de Schotse Hooglanders, die daar vrij rondlopen, binnen het gebied te houden. Een persvoorlichter van Staatsbosbeheer geeft de laatste stand van zaken. 

De persvoorlichter laat weten dat er voor duizenden euro’s schade is. “Dit loopt inmiddels op tot tienduizenden euro’s.” Hij vertelt dat dit vooral komt omdat er op veel verschillende plekken draden zijn doorgeknipt.
Mensen zijn al sinds de nacht van maandag op dinsdag bezig om de draden te herstellen.

Er is aangifte gedaan door Staatsbosbeheer. Tot nu toe zijn er nog geen verdachten opgepakt. “We weten ook nog niet of het gaat om diefstal of om bijvoorbeeld een dierenactivist”, aldus de voorlichter. De persvoorlichter vertelt dat er over het motief van de dader nog niks bekend is.

Hoe gaat het met de Schotse Hooglanders?
Staatsbosbeheer laat weten dat de dieren naar een veilige plek zijn gedreven. “Ze zijn naar een kleinere omheining gedreven en staan daar veilig. Hier zijn verder geen machines aan te pas gekomen.”

Een bewoner van het gebied vertelt: “Ik laat hier bijna dagelijks mijn hond uit en kwam de dieren ook altijd tegen. Ze liepen hier los rond. Nu ze er voorlopig niet meer zijn is dat wel jammer. Hopelijk wordt de dader gepakt.”