Met het nieuwe jaar dat alweer is aangebroken kan je natuurlijk niet om de goede voornemens heen. De een wil meer gaan sporten, de ander gezonder eten en er zijn ook een hoop fanatiekelingen te vinden die na jaren roken willen stoppen. Maar hebben deze ‘goede’ voornemens eigenlijk wel zin?

 Al mag jij denken dat jouw goede voornemens dit jaar toch écht gaan lukken, is er toch een kleine kans dat je jezelf het hele jaar aan die keuze gaat houden. Want tot slot kan je nog een keer proberen te stoppen met roken als Stoptober voor de deur staat. We proberen ons zelf elk jaar opnieuw uit te vinden, maar daar zijn we toch bijzonder slecht in. Van de acht op de tien Nederlanders die voor 2018 een goed voornemen had, heeft 23 procent dit ook waar gemaakt blijkt uit onderzoek van ING.

Waarom houden we ons niet aan het ideaalbeeld dat wij voor ons zelf hebben bedacht? Psycholoog Susan Dechering laat weten dat je de juiste omstandigheden moet hebben voor je voornemens. “Veel mensen denken dat ze zich niet aan hun voornemens kunnen houden door gebrek aan zelfdiscipline.” Alleen niets blijkt dus minder waar. Als jij niet in de juiste omstandigheden verkeert om je aan je voornemens te kunnen houden, kan je ze beter nu al opgeven. Hoe kun je er wel voor zorgen dat je in de juiste omstandigheden verkeert? PsyNed zegt dat de algemene problemen bij voornemens zijn dat mensen er te weinig geld of tijd voor hebben om zich goed te kunnen focussen op hun doelen.

Dat is dus waarom jouw voornemens tot nu het licht nog niet hebben gezien. Want wie wil er nou extra stress creëren door te stoppen met roken terwijl je het al druk genoeg met je studie of baan hebt? Maar toch, als je een ware strijder bent en je bereid bent om al je tijd en moeite in jouw goede voornemens te stoppen en je in de juiste omstandigheden verkeert, zou het zomaar kunnen dat je in april nog steeds vier keer per week in de sportschool staat.