De brandweer in Nederland heeft dit jaar vaker dan ooit moeten uitrukken als het gaat om autobranden. In Brabant kwam dit zelfs vaker voor dan in Noord-Holland, terwijl in die provincie steden als Amsterdam liggen. Niet in alle Noord-Brabantse steden was een stijging te zien.

Uit cijfers van Alarmeringen.nl blijkt dat er vorig jaar in Noord-Brabant een stuk meer autobranden waren dan in 2017. Twee jaar geleden waren het namelijk 745 autobranden en in 2018 eindigde de teller op 922. In veel gevallen is het nog niet duidelijk of het om een misdrijf gaat, want dat is erg lastig vast te stellen. Eric Passchier, woordvoerder van de Politie Zeeland – West-Brabant, bevestigt dat. Hij laat weten dat ‘niet alle autobranden in het criminele circuit komen, omdat het ook om een technische storing kan gaan.’

Vergelijking Brabantse steden
In Tilburg en ’s-Hertogenbosch daalde het aantal autobranden in 2018 ten opzichte van 2017. De Noord-Brabantse hoofdstad ging van 52 naar 46 branden. De daling in Tilburg is wat groter, want daar brandde 105 auto’s af in 2017 en dit jaar gebeurde dat 57 keer. Breda en Helmond zijn twee steden waarin het aantal autobranden wel steeg. Eindhoven had het meeste last van branden, want daar fikten 112 auto’s af, terwijl dat er in 2017 ‘maar’ 91 waren.

Lastige zaak voor politie
In veel gevallen kan de politie weinig met autobranden, omdat het moeilijk is om sporen te vinden. Daardoor worden er weinig opzettelijke autobranden opgelost. “We moeten het vaak hebben van ooggetuigen, maar dat zijn er ook niet veel. Deze misdrijven vinden namelijk vaak s’nachts plaats en dan zien mensen het niet.” Hij zegt wel dat ze bij de politie denken dat het in de brand steken van iemands auto vaak te maken heeft met een soort wraakgevoel of geschil.

Pyromaan in Tilburg
De daling van het aantal autobranden in Tilburg heeft een logische oorzaak volgens Raymond Schoonus. Hij is bevelvoerder van de brandweer in Tilburg en hij vertelt dat er in 2017 een pyromaan actief was in Tilburg. “Naar aanleiding daarvan is er druk gerechercheerd en misschien dat daardoor het aantal branden is gedaald.” De brandweer zag vaak eenzelfde patroon bij de autobranden. “Vaak zagen we dat er een steen door de ruit was gegooid en dat er een brandbare stof in de auto was gegoten.” Schoonus zegt ook dat het vaak te maken heeft met wraakacties. Dat is ook een van de redenen waarom in Brabant zoveel autobranden plaatsvinden. “De onderwereld is hier erg groot vergeleken met andere provincies in Nederland.”

Buurtpreventie
Verschillende wijken in Tilburg maken gebruik van Whatssapp- en Facebookgroepen waarin ze meldingen maken als er iets verdachts gebeurt in de stadsdelen. Ton Evers heeft dit idee bedacht en het blijkt te werken. Het aantal auto-inbraken en gewone inbraken is sinds zijn initiatief namelijk afgenomen. Op deze manier kunnen autobranden ook sneller aangepakt worden, omdat er veel ogen zijn die het kunnen waarnemen. Een melding is zo gemaakt via de app en op deze wijze streven de inwoners naar een veilige buurt.