In de file staan met de auto of treinvertraging op het spoor? Dit is in de vroege morgen voor veel Nederlanders een vraag die ze niet willen krijgen. Toch kiezen we ervoor om eerder een auto te leasen in plaats van met de trein te gaan. Zo blijkt uit onderzoek van de BOVAG dat er een stijging is van 4.7%  ten opzichte van vorig jaar van de mensen die een auto huren.

Professor sociologie Vincent Buskens aan de Universiteit van Utrecht zegt dat mensen vaak geen zin hebben om met het openbaar vervoer mee te reizen. ‘’Mensen pakken liever de auto omdat ze dan niet hoeven te overstappen, niet op een koud station hoeven te staan of zich zorgen hoeven te maken over een plaats in de trein.’’

Volgens Buskens kiest de bevolking eerder voor hun eigen belang: ‘’Wat je ziet is dat mensen liever voor zichzelf kiezen en het groepsbelang als het om milieu gaat laten schieten. Ze denken vaak dat ze in hun eentje het milieu toch niet beter kunnen maken.’’

‘’Als de hoeveelheid files nu toe zal nemen, doordat er meer auto’s op de weg komen en er minder stakingen zullen plaatsvinden bij het openbaar vervoer zou je een verschuiving kunnen waarnemen’’, aldus de socioloog.

Sharing is caring
Mensen die toch iets goed willen doen voor het milieu, maar geen zin hebben in het openbaar vervoer kunnen gebruik maken van deel-auto’s.’ Deel-auto’s zijn in opkomst en steeds meer mensen maken hier gebruik van door één auto met meerdere personen te delen.

Woordvoerder Britta Glimmerveen van Hely.com (een app die het mogelijk maakt om vervoersmiddelen met elkaar te lenen op een bepaalde locatie) vertelt dat ze begrijpt dat iedereen een eigen auto wil hebben, maar ziet liever dat mensen gaan nadenken over hun eigen leefomgeving.

‘’We staan op het punt dat we meer willen bijdragen aan duurzaamheid en het milieu. Daar hebben we wel middelen voor nodig die op een makkelijke wijze te realiseren zijn voor mensen. Het OV en deelvervoer is een hele goede combinatie, want je bent bewuster bezig. Als je veel tijd hebt om te reizen pak je de trein, maar als je dat niet hebt kan je de deel-auto gebruiken.’’

Of Hely een succes is? Glimmerveen; ‘’Jazeker. We opereren op dit moment alleen in Delft en Amsterdam, maar zijn van plan om uit te gaan breiden. Ons gebruikers aantal groeit en dat is alleen maar positief voor het milieu en de leefomgeving van mensen dat de toegankelijkheid voor deelvervoer toeneemt.’’

Gemaakt door: Brendan van Mil