‘TUUT TUUT TUUT’ het is maandag, 7:00 en je schrikt wakker van je wekker. Het betekent het einde van je vakantie. De hel is weer begonnen.

Er wordt altijd erg tegen de maandag na de vakantie op gekeken. Je hebt twee weken lang lekker gefeest, uitgeslapen, even niet aan school gedacht, en dan moet je weer naar die verdomde school. Je bent helemaal uit je ritme en je hebt geen enkele motivatie.

 Hoe komt het, wat kun je er aan doen en hoe kut is die maandag nou echt?

‘’Er zijn bepaalde kenmerken die samenhangen. Het is vooral de overgang. Het is echt een knip. Het gaat niet geleidelijk, je gaat van vrij naar druk, er komen weer kaders en verplichtingen.’’ Vertelt psycholoog Anne van Nes. ‘’Wat daar bijkomt, is dat voor sommige mensen een vakantie een noodzakelijke stap geweest die ze maar net met de hakken over de sloot gehaald hebben. Eindelijk was daar de vakantie, maar er komt ook een dag dat je weer verder moet.’’

‘’Het is een harde overgang van vrij zijn naar verplichtingen.’’

Anne vertelt dat ze best vaak hoort dat mensen zich uiteindelijk ziek hebben gemeld, toen ze na hun vakantie, des te harder met hun neus op de feiten werden gedrukt. Ze hoorde dingen als: ‘’Ik vind mijn werk eigenlijk helemaal niet meer leuk.’’ Of ‘’Ik heb vakantie gehad, maar ben binnen een week alweer helemaal kapot.’’ “Maar dat doet een vakantie ook’’ vertelt Anne. ‘’Het wisselt de boel even door elkaar, en als je dan terugkomt dan zie je ineens glashelder wat voor problemen er zijn of wat je al langer aan het negeren was.‘’

‘’Maak gebruik van het terugkeermoment waarin je blik heel scherp is door te kijken wat je anders wil. Wanneer word je ergens nog blijer van?’’

Het kan dus ook positief gezien worden. Je kan achter dingen komen waarvan je niet echt wist dat ze je dwars zaten. Dat geeft Anne dan ook als tip: ‘’Na de vakantie het is  een helder moment om om je heen te kijken en even stil te staan om te evalueren. Ook als je terugkomt in je huis bijvoorbeeld. Dan zie je meteen dingen waar je je in je inrichting aan stoort, of je geniet juist van hoe fijn huis je hebt. Je visie is op zo’n moment heel scherp afgesteld, dus probeer dan ook om na de vakantie de balans te maken. Hoe voel ik me eigenlijk? Wat wil ik nog veranderen? Waar loop ik al langer mee rond maar laat ik onder sneeuwen door de dagelijkse verplichtingen en dagelijkse gang van zaken op mijn werk?’’

‘’Soms is werk opgebouwd. Dat is ook een vakantiekenmerk. Mensen laten los, ze zijn vrij, maar weten dat er dingen opgestapeld liggen in de tussentijd en dat verhoogt de ervaring van stres en werkdruk.’’

‘’Maar vergeet niet dat er ook mensen het fijn vinden als de vakantie voorbij is. Er zijn gelukkig heel veel mensen die van hun werk houden, en ook houden ze van een voorspelbare structuur. Het normale leven wordt weer opgepakt. Ze kunnen zich weer lekker richten op dingen van henzelf. Er is werk en er zijn doelen die ze moeten bereiken.’’

Je hebt licht nodig en dat komen we echt tekort nu.

De donkere tijd van het jaar speelt nu ook een grote rol. Het wordt pas laat licht en het wordt al vroeg donker. Het is maar een aantal uur licht buiten. Anne heeft hier ook een tip voor; ga vooral bij daglicht naar buiten. Lekker bewegen in de pauze, dat is effectief. ‘’Mensen komen daglicht tekort en als je de hele dag op kantoor zit en het is donker als je naar huis gaat, dan mis je dat. Dat hebben je hersenen wel nodig, dus ga naar buiten!’’