Het is 2019 en dat betekent dat er weer goede voornemens zijn gemaakt. De meeste mensen maken voornemens zoals minder drinken of meer sporten, maar Mark Zuckerberg is ambitieus. Hij wil namelijk het gesprek leiden over de toekomst van technologie.

De Facebook-topman wil dit jaar elke paar weken een gesprek organiseren met leiders van de techsector, experts en burgers uit de samenleving. Er zullen een reeks van onderwerpen worden besproken die te maken hebben met toekomst van technologie. Het is nog niet bekend welke onderwerpen.

Een slimme PR-zet

Rabia Kodapanakkal van Tilburg Universiteit vindt het een goede zet. “Zeker gezien het feit dat Zuckerberg vorig jaar werd ondervraagd door het Amerikaanse congres over de integriteit van Facebook. Dit was natuurlijk schadelijk voor zijn reputatie.”

“Als maatschappij moeten we zeker praten over de rol van technologie in de samenleving. Op het werk, in de politiek en in het dagelijks leven”, vertelt dr. Sally Wyatt van Maastricht Universiteit. Ze vindt dat Zuckerberg en Facebook zeker mee moeten doen met discussiëren, maar niet zo zeer het gesprek leiden.

De laatste aantal jaren voor Facebook zijn inderdaad moeilijk geweest. Vele mensen hebben het vertrouwen verloren in de sociale mediasite. “Hij moet transpanter overkomen en ik denk dat zijn nieuwjaars voornemen hem en het sociale mediabedrijf zal helpen”, zegt Rabi.

Is hij geloofwaardig?

Toekomst bepalen is altijd een onzeker thema, vooral bij technologie. Mark Zuckerberg heeft zoals gezegd al veel vertrouwen verloren. De vraag is of hij wel geknipt is om een gespreksleider te zijn. “Ja, hij is capabel. Maar ik ben er zeker van dat er ook een belangenconflict is. Hij blijft nog steeds de grondlegger van Facebook”, constateert Rabi.

Sally betwijfelt überhaupt of Zuckerberg uit zijn persoonlijke bubbel kan komen. “Het is alsof je een vos leidinggeeft aan een kippenhok. Tot nu toe heeft hij niet veel talent getoond om buiten zijn eigen bubbel te praten of te luisteren.”

Volgens haar moet er een onafhankelijk organisatie of persoon de leiding hebben. “In Nederland zou dat bijvoorbeeld het Rathenau Instituut kunnen zijn”, concludeert Sally.

Informatica student Gijs Cuyck vindt Mark Zuckerberg helemaal niet geschikt. “Hij heeft al in het verleden laten zien dat hij het maken van winst belangrijker vindt dan het maken van ethisch verantwoorde beslissingen.”

Gijs verklaart: “Een project met een maatschappelijk doel, geleid door hem, verliest in mijn ogen alle geloofwaardigheid.”

Niet het eerste voornemen

Zijn eerste voornemen in 2009 was om elke dag een stropdas te dragen. Zo heeft hij elke jaar nieuwe voornemens gemaakt, bijvoorbeeld elke dag coderen en Chinees leren. Alle voornemens waren persoonlijke uitdagingen.

Pas is in 2018 veranderde dat wanneer zijn voornemen Fix Facebook’s problems werd. Rabi reageert: “Zijn voornemen voor 2018 was een gewaagde uitspraak. Er is niet veel veranderd, misschien zelfs niks. Samengevat is Facebook nog steeds gebruikersonvriendelijk.”

Sally vertrouwde Facebook vanaf de eerste dag al niet en heeft het sociale platform daarom ook nooit gebruikt. “Ik realiseerde me al vanaf het begin: ‘als je niet voor het product betaalt, ben je het product’.”