Uit een bericht van nu.nl blijkt dat de oldtimers in Nederland met 200.000 stuks is toegenomen. Alexander Stuurman, oldtimer liefhebber en eigenaar van Stuurman Classic Cars met al 30 jaar ervaring, heeft dit artikel ook gelezen en vindt dit niet helemaal kloppen.

‘’Er wordt gezegd dat het enorm groeit maar deze markt van oldtimers is allang weer over zijn groei heen, het is eigenlijk aan het inzakken’’. Alexander vertelt dat een- of anderhalf jaar geleden de groei erg sterk was, maar dat de markt de afgelopen driekwart jaar compleet is omgedraaid en gestagneerd. ‘’Veel auto’s worden uit het buitenland geïmporteerd maar wat er daarna mee gebeurt wordt helemaal niet meegenomen’’.

Anders bekijken

Alexander vindt dat er meer gekeken moet worden naar wat er echt in Nederland blijft en naar wat er wordt geëxporteerd. Heel veel auto’s worden hier ingevoerd maar krijgen niet eens een Nederlands kenteken, zegt Alexander. ‘’Het gaat hier alleen over registraties van het RDW en dit vind ikzelf al niet een heel betrouwbare bron’’. Om nog preciezer te zijn moeten ze onderscheid maken tussen de Nederlandse oldtimers die ergens in een garage stof staan te vangen en olie staan te lekken en de oldtimers die op de weg rijden en je als auto kunt kwalificeren, maar hier wordt dus helemaal niet naar gekeken, zegt Alexander. Ook vertelt hij dat sommige auto’s in Nederland die pas een jaar oud zijn al als oldtimer benoemd worden en dit vindt hij niet kunnen. ‘’Het hangt totaal van de auto af of het een oldtimer is ja of nee, maar als je gemiddeld kijkt is een auto na 30 of 40 jaar wel een oldtimer’’.

De Consument

Mensen met veel geld hebben de afgelopen jaren besloten een klassieke auto te kopen maar hier vervolgens niks mee te doen, vertelt Alexander. ’’Zo krijg je veel auto’s die gekocht worden om vervolgens ergens te laten staan om meer waarde te krijgen. Vergeleken vroeger zie je bijvoorbeeld nooit meer een oude Ferrari rijden’’. Over de toekomst van de oldtimers reageert Alexander als volgt: ‘’Hopelijk vertrekt het grote geld uit de markt zodat je toch meer de mensen krijgt die echt liefhebber zijn van de auto en er ook echt mee willen gaan rijden’’.