De zestienjarige Nederlandse voetballer Ki-Jana Hoever debuteerde afgelopen maandag bij Liverpool.  De jonge topsporter doet het erg goed, niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland. Rick van Drongelen (20) debuteerde op zijn zestiende al voor Sparta Rotterdam en speelt inmiddels voor HSV, een grote voetbalclub in Duitsland.

Rick van Drongelen was vier jaar oud toen hij begon met voetballen. Het is altijd al zijn droom geweest om op professioneel niveau te voetballen. “Ik heb hier heel mijn leven naartoe geleefd, maar ik heb er ook veel voor moeten laten. Mijn leven bestaat uit dagelijks trainen en weinig met vrienden afspreken. Ik moet veel op mijn voeding letten en hoe hoger het niveau wordt, hoe meer ik zal moeten laten om de top te bereiken”, vertelt hij.

Het HSV-talent was achttien toen hij naar Duitsland vertrok. Hij geeft aan dat het erg wennen was: “Het is een nieuwe stap in je leven, met een nieuwe taal en nieuwe mensen.” Naast HSV wilde ook veel Nederlandse voetbalclubs van Drongelen voor zich winnen, maar HSV sprak hem toch het meeste aan. Dit kwam mede omdat zij het meest overtuigend waren. “Ik kreeg bij hun het idee dat zij voor mij echt door het vuur zouden gaan”, zegt van Drongelen.

Rick van Drongelen heeft veel respect voor het jonge talent Hoever. “Velen zullen zeggen dat ze hem te jong vinden om naar het buitenland te gaan, maar zo’n grote kans krijg je niet iedere dag.” Van Drongelen heeft er zelf voor gekozen om tot zijn achttiende in Nederland te blijven en daarna naar Duitsland te gaan. “Er is niet per se iets slecht of goed, het is een persoonlijke kwestie”, voegt hij daar nog aan toe.