Radio 2 en NPO 3FM stoppen met het aanbieden van de sms-functie. Al sinds het begin van 2019 worden luisteraars verwezen naar apps van de radiostations.

Mensen sms’en steeds minder. Wat ooit als een extra inkomstenbron voor de radio werd gebruikt, wordt in het huidige maatschappelijke landschap bijna compleet vergeten. Jaap Schep van Radio Freak is het hier mee eens. ‘’Het afschaffen van de sms-functie is geen groot verlies van inkomen voor de NPO. Zij betalen voor een nummer en ontvangen geld per sms’je. Het sms’en loopt juist meer af en daardoor lopen die inkomsten terug.’’

Om dat te compenseren wordt het creëren van eigen app-profielen van de radiostations aangemoedigd. Vooral voor de commerciële radio is dit interessant. ‘’Een app is voor consumenten gratis, maar zij bouwen wel een profiel op over wat mensen leuk vinden en wat zij juist niet leuk vinden. Dat profiel is voor adverteerders weer gunstig en dus commercieel goed om weer geld mee te verdienen.’’ Op die manier kunnen radiostations indirect verdienen aan de verstuurde berichten binnen de app, zonder dat de luisteraars ervoor moeten betalen.

Toch hangen er wel voor- en nadelen aan de afschaffing van de sms-mogelijkheid. Schep: ‘’Een nadeel voor luisteraars kan zijn dat ze niet allemaal een smartphone hebben. Voor een enkeling is het dus een probleem. Voor de meeste zal het een voordeel zijn want het is gratis. Daarnaast kun je met een app ook foto’s of audio insturen. Vooral bij Qmusic merk je dat ze het geluid ook gebruiken in de uitzending. Dat is een verrijking.’’