Polen kondigt een dag van nationale rouw aan na een tragisch ongeluk waarbij vijf meisjes in een brand omkwamen terwijl ze vast zaten in een escape room. In Polen wordt iedere escape room gecheckt op de veiligheid. Waar vijf jaar geleden nog nooit iemand had gehoord van het concept, heeft nu vrijwel heel Nederland al een poging gedaan om de reeks puzzels op te lossen en binnen de tijd de escape room te verlaten. Inmiddels zijn er al meer dan 800 van zulke kamers in Nederland en dat aantal is groeiende. Maar waarom is het zo’n enorme hype? En met zoveel concurrentie moet onderscheid worden gemaakt tussen goede en slechte puzzels. Kortom: wat is het geheim van een goede escape room?

De escape rooms zijn binnen no time razend populair geworden. “Ik denk dat het een beleving is. Met z’n allen los je een puzzel op. Je bent als het ware een personage in een spel dat je doorloopt. Niemand weet van te voren wat er gaat gebeuren of wat er moet worden opgelost. Een team zal veel kwaliteiten nodig hebben om uit die kamer te komen.” Volgens Sil Michels, mede-eigenaar van Next Level escape room, is dit het concept van de escape room zoals we het kennen. In 2015 heeft hij zijn baan opgezegd om samen met een goede vriend een escape room te ontwerpen.

Hype of ingeburgerd?

Theo van Oers, mede-eigenaar van This Is Escape, verklaart de populariteit rondom de escape rooms: “Een familie uitje doe je vanwege de gezelligheid, dan kun je natuurlijk goed terecht bij de escape rooms. Bij een bedrijfsuitje is het erg belangrijk om te kijken wat voor rol iemand oppakt, dat is ook iets wat naar voren komt.” Bij Michels staan veel van die bedrijven op de stoep. In het onderstaande fragment vertelt Michels hoe hij denkt over de hype.

Het ontwerpproces van de perfecte escape room

Om een escape room te maken moet met verschillende aspecten rekening worden gehouden. Met verschillende puzzels moeten de mensen een uitgang weten te vinden. Puzzels die wel verzonnen moeten worden. Michels denkt dat een persoon verschillende kwaliteiten nodig heeft voor het ontwerpen van die raadsels: “Je hebt bepaalde mate van logica nodig en creativiteit is een vereiste. Er zijn mensen nodig die een bepaalde verhaallijn kunnen verzinnen. Als je die kwaliteiten mengt, is het mogelijk om een goede escape room te maken. Mits je de technische kennis hebt.” Van Oers waarschuwt voor het onderschatten van het ontwerpen van een dergelijke escape room: “Erg slim hoef je niet per se te zijn. Je moet wel rekening houden met bepaalde aspecten. Als er geen rekening wordt gehouden met de fouten die door menselijk toedoen kunnen ontstaan, kan een kamer in de soep lopen.”

Michels vertelt wat het geheim is van een goede escape room: “Ik denk dat ongeveer 70 tot 80 procent ligt aan de puzzels, de beleving, het decor en de verhaallijn. Dat moet in zijn totaliteit kloppen. De overige 20 tot 30 procent ligt bij de gamemaster. Die moet zorgen voor een goede ontvangst, een goede introductie en begeleiding tijdens het spel. Dat alles zorgt voor het totaal plaatje.” Volgens van Oers wordt een escape room pas goed als er met passie naar wordt gekeken.