Vandaag is het EK schaatsen in de Italiaanse stad Collalbo van start gegaan. Op de buitenbaan zullen onze Nederlandse schaatstoppers de medailles binnen proberen te slepen bij de Allround en Sprint. Sportverslaggever Steven Dalebout (NOS) spreekt zijn verwachtingen uit.

Verwachte prijzen op het Allround voor de Nederlanders

Dalebout verwacht dat Patrick Roest het goed gaat doen: “Hij is de hele winter al goed bezig en heeft dit seizoen laten zien dat hij Kramer voorbij is gegroeid.” Verder geeft Dalebout aan dat de Noorse Pedersen een grote concurrent is voor de Nederlanders op het Allround toernooi.

“Bij de dames is het de vraag of Ireen Wüst kan winnen. Ze heeft een emotionele tijd achter de rug met het overlijden van haar hartsvriendin Paulien van Deutekom”, vertelt de verslaggever.Tijdens het EK schaatst Wüst met een rouwband, uit respect voor haar verloren vriendin.

Daarnaast is er volgens Dalebout ook concurrentie voor Wüst: “De Jong reed dit seizoen goed en heeft veel ervaring op EK’s en WK’s.”

Spannende Sprinttoernooien

Bij de mannen op de Sprint springen er drie bovenuit: “Kai Verbij is vorige keer Europees Kampioen geworden, hij verdedigt zijn titel. Hij wordt uitgedaagd door Kjeld Nuis, maar het is maar de vraag hoe hij de 500 meter doorkomt aangezien dat niet zijn specialiteit is. De Noorse schaatser Lorentzen is de grote concurrent voor de Nederlanders op de Sprint, al was hij dit seizoen nog niet zo goed als vorig jaar met de Spelen.” Aldus Dalebout.

Bij de vrouwen gaat het lastig worden volgens de sportverslaggever: “Bij de vrouwen is de Oostenrijkse Vanessa Herzog wat mij betreft grote favoriet. Zij rijdt een ontzettend goede 1000 meter. Ik denk dat we qua Nederlanders op het Sprinttoernooi bij de vrouwen het minst hoeven te verwachten.”

Buitenbaan

Volgens Dalebout zorgt de Buitenbaan voor andere factoren: “Ze rijden met dikke mutsen op en de snottebellen hangen aan hun neus. Ook de wind maakt het lastiger. Doordat het zo koud is moeten de schaatsers ook anders zijn in hun voorbereiding. Het maakt de sporters een beetje oncomfortabel, en dat is interessant om te zien.”