De zogeheten ‘Gele Hesjes’ domineerden het nieuws voor een lange tijd. Het begon in Frankrijk als onvrede over de forse brandstofprijzen en het mondde uiteindelijk uit in totale chaos. Nu de grootste stofwolken zijn opgetrokken is er een nieuwe beweging waar we kennis mee gaan maken; de ‘Rode Hesjes’.

Johnito, drager van het rode hesje, vertelt wie zij zijn: ‘’Op een gegeven moment kwam het nieuws naar buiten dat de Gele Hesjes ook in Nederland opkwamen. Die werden vrijwel meteen gekaapt door nogal wat rechtse figuren. Vanaf toen was ik van plan om een begin te maken met de Rode Hesjes.’’

De Rode Hesjes zijn het met een aantal zaken in Nederland oneens. Zo nemen ze stelling tegen privatiseringen van publieke diensten en vinden ze het kwalijk dat de lonen achterblijven ten opzichte van een groot deel van de wereld. De Rode Hesjes hebben dan ook een aantal belangrijke speerpunten die hoog op de agenda staan. Johnito: ‘’We willen dat publieke voorzieningen en zaken zoals de zorg en de post weer in publieke handen terechtkomen.’’

Daarnaast hebben de Rode Hesjes sympathie voor de Gele Hesjes in Frankrijk, maar ze zijn het daarentegen niet helemaal eens met Nederlandse versie hiervan. Johnito: ‘’We zetten ons af tegen het racistische deel van de Gele Hesjes. Daarmee zeggen we niet dat alle Gele Hesjes racistisch zijn, maar wel diegene die met de scepter zwaaien en de media te woord staan.’’

Op zondag 13 januari 2018 vindt er in Utrecht, op het Neude, een demonstratie plaats van de Rode Hesjes. ‘’Het is vooral een protest van de mensen en het is niet de bedoeling om bijvoorbeeld de politie of vakbondsleiders aan het woord te laten. Juist de mensen die het moeilijk hebben of mensen van de werkvloer moeten het woord krijgen’’. Zegt Johnito. ‘’Wij zijn daarnaast niet uit op geweld of rellen. Er zullen natuurlijk wel bepaalde emoties bijkomen omdat mensen ook kwaad zijn over bepaalde dingen. Wij trekken de grens bij racistische en andere haatdragende uitingen.’’