Gemiddeld waren er in 2018 minder faillissementen dan in 2017, zo bleek uit het onderzoek van het CBS. Toch zijn er in de horeca meer bedrijven bankroet gegaan. Van 185 bedrijven in 2017 steeg het getal naar 210 in 2018.

Toch zien horecazaken 2019 positief in, volgens een onderzoek van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Onder de duizend ondervraagden gaf 55% aan het nieuwe jaar met veel vertrouwen in te gaan. Slechts 7% heeft weinig of heel weinig vertrouwen.

Het grootste pijnpunt volgens Bernadet Naber, woordvoerster van de KHN, is het vergroten van de markt in veel steden en dorpen. ,,Meer mensen gaan tegenwoordig buiten de deur eten, daarmee wordt de totale ‘taart’ groter. Toch worden de punten kleiner, want er ontstaat meer concurrentie. Vooral in grote steden zoals Utrecht, Amsterdam en Eindhoven is dit duidelijk.”

Naber vertelt dat het KHN met gemeentes overlegt over dit punt. ,,Er moet een goede balans zijn.” Ze schets een voorbeeld: ,,Op het moment dat er drie lunchrooms naast elkaar staan, is dat natuurlijk niet handig. Mensen gaan niet twee keer op één dag lunchen.”