De Culex pipiens molestus-mug maakte zijn intrede in Nederland. Hij is in staat om het gevaarlijke westnijlvirus over te dragen aan mensen. Alleen neemt Nederland nog geen maatregelen.

Dat het virus Nederland nog niet heeft bereikt, betekent niet dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Entomoloog Bart Knols legt het gevaar van een uitbraak uit: ‘In Zuid-Europa zijn dit jaar al zo’n kleine tweeduizend mensen geïnfecteerd geraakt met het westnijlvirus. Honderdtachtig mensen zijn er aan overleden.’ Het virus zit onder andere in vogels waardoor het zich op een snelle manier op grotere afstanden kan verspreiden. Maar Nederland onderneemt nog geen actie om zich te verweren tegen dit virus.

Bestrijding van het virus

Volgens Knols wordt in Nederland pas actie ondernomen als er een uitbraak plaatsvindt en dan is het te laat. Op dit moment schort het in Nederland aan muggenbestrijding. Knols geeft een voorbeeld van een uitbraak in New York in 1999: ‘In een tijdsbestek van zes jaar heeft het westnijlvirus zich over heel de Verenigde Staten verspreid. Jaarlijks vallen er honderden doden. Het kan heel hard gaan. De Verenigde Staten laat ons zien wat de consequenties zijn. Daar kost de muggenbestrijding jaarlijks vele miljoenen.’ Knols vertelt dat dit virus erg lastig te bestrijden is omdat meerdere diersoorten dit virus kunnen dragen. Hij legt uit: ‘Malaria vind je alleen in de mens of in de mug, nergens anders. Als je de mug heel hard aanpak en je behandelt mensen met een geneesmiddel dan kan je malaria uitroeien. Dat is bijna onmogelijk van ziektes die uit de natuur komen.’

Onder de radar

Zodra het virus zijn intrede maakt in Nederland, kan het toch nog even duren voordat men dat doorheeft. ‘De verschijnselen zijn griepachtig, dus mensen zullen in bed blijven liggen met het idee dat ze de griep hebben. Dan gaat zo’n virus onder de radar’, vertelt Knols. Pas als er een grote groep mensen in een omgeving plots ziek wordt zal ontdekt worden wat er daadwerkelijk aan de hand is. Daarvoor moeten er eerst heel veel mensen besmet raken. ‘Hierdoor krijg je verspreiding over grotere gebieden en daarmee wordt de kans op bestrijding kleiner’, aldus Knols.

Loading...

Loading…