Tilburg is van oudsher een textielstad, maar nog steeds is er veel bedrijvigheid rondom kleding en stoffen. Echter is dit wereldwijd één van de meest vervuilende sectoren. Voor de gemeente Tilburg een goede reden om met verduurzaming aan de slag te gaan. Tilburg gaat voor circulair (recyclebaar) textiel.

Bewustwording
We scheiden ons afval. We maken ons druk om plastic verpakkingen. We minderen het eten van vlees. Maar denken we ook aan onze kleding? In Tilburg verschijnt, zoals in de rest van het land, het ene na het andere salesbord in de drukke winkelstraten. Met zijn allen neuzen we tussen de bergen kleding naar een perfecte kersttrui of glitterjurk voor de jaarwisseling. Als we de documantaire ‘Minimalism’ van de makers Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus moeten geloven zijn we allemaal koopverslaafd. Zij zeggen dat we materialistisch zijn gemaakt door de maatschappij terwijl dit gewoontegedrag helemaal niet zorgt voor geluk.
Duurzaamheid bij kleding is onderverdeeld in twee belangrijke zaken. Is het milieuvriendelijk en is het op een eerlijke manier gemaakt. ‘Dat iets goedkoop is wil niet zeggen dat het weinig kost, maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt.’ Deze quote van Marieke Eyskoot uit haar boek ‘Dit is een goede gids’ slaat de spijker op zijn kop. Steeds meer mensen zijn bezig met het bewust worden van hun gewoontes, deze te verbeteren en daarbij duurzamer proberen te leven. ‘Duurzaam leven is hip’ lees je in verschillende artikelen van de afgelopen jaren. Dat is een goed teken omdat het noodzakelijk is voor de wereld van morgen.

@the.knit.club
Steeds meer kleine ondernemers houden rekening met duurzaamheid. Zij zetten zich af tegen de grote ketens. Dit geldt ook voor Maud Eeten die in september haar eigen conceptstore opende in de Heuvelstraat in Tilburg. Hier zijn cadeautjes, hebbedingetjes en kleurrijke kleding te vinden. Op 29 december 2018 post ze met haar Instagram pagina @the.knit.club een opvallende foto. Je ziet Eeten met een bijzondere kledingcombinatie een selfie maken in haar winkel. Met deze post vraagt ze haar volgers hoe zij denken over duurzame kleding en de hogere kosten die daarbij komen kijken.
(lees verder onder de post)

View this post on Instagram

Lieve Instagrammers. Ik heb een vraag. Of ik wil eigenlijk meningen verzamelen. In september van dit jaar ben ik mijn kleine winkeltje geopend en dit is voor mij de laatste dag van dit jaar hier. Ik wil voor het nieuwe jaar mezelf blijven uitdagen en verbeteren. Ik neig dus zelf steeds meer naar duurzaamheid. De vraag is, hoe denken jullie daar over? Ik besef me dat er een balans moet zijn tussen hip, betaalbaarheid, kwaliteit, en de manier waarop kleding verkregen en gemaakt word. Maar ik merk ook dat er ‘zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld’ heerst. Ik weet het, die ouwe wereldverbeteraar hier. Begrijp me niet verkeerd, ik sla korting ook niet af, eet mijn biefstuk kwijlend op, en wil mijn centjes blijven verdienen met wat ik nu doe! Maar hoe belangrijk is dit voor jullie shoppers? Wil je wat meer geld uitgeven aan eerlijk gemaakte kleding? Aan biologische producten, of gemaakt van gerecycled materiaal? Of maakt het je niet uit? En waarom ik zo achterlijk op die foto sta? Ik weet niet, ik wilde een soort van statement maken of zo door allemaal verschillende kwaliteiten over elkaar aan te trekken. In ieder geval, bedankt voor het lezen. Want dat heb je gedaan als je hier bent beland. Wil je je mening geven? Niet denken van o nee das dom of iemand anders doet dat wel. Want ik kan daar ECHT iets mee. En ook als je gewoon denkt van jo ik werk hard voor mn centen ik wil het zo goedkoop mogelijk. Ik houd van eerlijkheid. Nogmaals. Bedankt, een hele fijne jaarwisseling en tot snel he? Xxxxxxxx • • • #ask #question #sustainablefashion #sustainability #duurzaam #discount #cheap #quality #fashion #outfit #conceptstore #thank #happy #2019

A post shared by The Knit Club (@the.knit.club) on

Volgens Eeten heerst er in Tilburg een ‘veel voor weinig’ mentaliteit. ‘‘Het is een arbeidersstad. Mensen willen goedkoop en snel shoppen. Er wordt daarbij niet vaak naar de achtergrond van het kledingstuk gevraagd.’’ Hierbij geeft ze wel aan dat de stad daarin aan het veranderen is. ‘‘Steeds meer mensen worden bewust van wat het produceren van kleding teweeg kan brengen en willen hun steentje bijdragen aan het behouden of veranderen van deze wereld.’’ Eeten is haar winkel begonnen om zich af te zetten tegen de grote ketens. Hierbij zou ze graag in een hogere prijscategorie gaan zitten om daarbij eerlijke producten te verkopen. Echter schommelt ze er nu nog een beetje tussenin. ‘‘Ik probeer zelf de balans te vinden door een mix van duurzaam, hip en betaalbare kleding te verkopen. Ik moet er nog wel mijn boterham mee kunnen verdienen.’’ Er werden verschillende reacties geplaatst op haar post. De meerderheid geeft aan wel meer te willen betalen voor een beter product. Eeten twijfelt of dat ze dat ook daadwerkelijk doen. ‘‘Het blijkt dat veel mensen er wel mee bezig zijn en op zoek gaan naar tweedehandskleding. De meesten zeggen wel meer te willen betalen voor duurzame kleding, maar ik merk in mijn winkel dat deze duurdere items toch blijven hangen. Mensen kijken meteen op het prijskaartje.’’ In 2019 wil ze duurzamer te werk gaan door ook tweedehandsitems te gaan verkopen.

Textielstad Tilburg
Dat Tilburg vroeger veel textielfabrieken heeft gehad weten we. Tilburg staat nog steeds op de kaart als het gaat over textiel. Een mooi voorbeeld hiervan is de bedrijvigheid van het TextielMuseum. Hier kom je niet binnen in een museum met serene rust, maar op een plek waar machines staan te draaien. Een stukje geschiedenis vind je bij De Wollendekenfabriek. Hier is een levendige sfeer nagebootst van een textielfabriek, zoals die in de periode van 1900 tot 1940 bestond. Met daarnaast het TextielLab. Hier werd bijvoorbeeld de stof gemaakt die Koningin Maxima droeg toen ze met koningsdag 2017 Tilburg bezocht. Producties draaien terwijl je erbij staat. Ook hier letten ze op een stukje duurzaamheid. Zo verkopen ze in de museumwinkel bijvoorbeeld theedoeken gemaakt van biokatoen en zeewiergaren uit IJsland.

013Circles
Deze interactieve textielwinkel staat in het teken van swappen (ruilen). Met een puntensysteem kun je na het inleveren van je eigen kleding iets anders uitzoeken in de winkel. Scholen kunnen hier terecht voor een lesprogramma over bewustwording omtrent de aanschaf, gebruik en hergebruik van textiel. In dit radiofragment hoor je meer over deze pilot van het centrum rondom circulair textiel.

Vintage Kilo Sale
Steeds meer initiatieven zetten zich in voor het hergebruiken van kleding. Zo werd er op vrijdag 21 december 2018 een Vintage Kilo Sale gehouden in De Wagenmakerij in Tilburg. Hiervoor slaan Square Eight, een vintage webwinkel, samen met Het Rode Kruis en Duurzaam MOED de handen ineen om geld op te halen voor Serious Request. In de grote hal hing zo’n 2,5 ton aan kleding, waarmee op deze dag een mooi bedrag van €1198,- opgehaald werd voor het goede doel. Wanneer je je tweedehands pareltjes hebt gevonden wordt de stapel gewogen en reken je af naar mate het gewicht. Voor vijftien euro per kilo wordt er geshopt voor de perfecte duurzame vintageoutfit. De broers Roël en Daud IJsselstein, van Square Eight, startten vorig jaar een webshop met vintage kleding. Nu trekken ze samen het land door met hun Vintage Kilo Sales. Annelieke Mertens en Lisa Lafeber zijn aan het werk bij de ingang van de sale. Samen studeren zij Communicatie IEMES aan Fontys in Tilburg. ‘‘Vandaag is een bijzondere editie, het opgehaalde geld gaat naar Serious Request’’, vertelt Mertens die vandaag werkzaam is als vrijwilliger voor het Rode Kruis. ‘‘Het is niet alleen hip om vintage te shoppen maar je steunt hierbij ook het goede doel. En niet te vergeten, dan ben je ook nog eens duurzaam bezig.’’

Wil jij ook duurzaamshoppen? Heb je de Vintage Kilo Sale gemist maar ben je wel gek op vintage kleding. Dan kun je altijd nog terecht bij de vele tweedehandszaakjes in Tilburg:

.
Kledingkast voor mensen in kwetsbare positie
We gooien in Nederland samen jaarlijks zo’n 235 miljoen kilo textiel weg. Het is belangrijk om te weten dat alles nog te gebruiken of hergebruiken is. Mocht het nu echt kapot zijn wordt het vermalen en worden de stoffen hergebruikt. Kleding die nog te dragen is kun je bij verschillende punten afgeven. De textielbak, de kringloop of bijvoorbeeld bij het MST Mensen in beeld houden. Deze organisatie biedt ondersteuning bij dienstverlening aan eenieder die dat nodig heeft. Denk hierbij aan dak- en thuislozen, mensen met een laag inkomen, mensen met een taalprobleem etc. Het is een plek waar mensen elkaar helpen en je binnen kunt lopen voor ondersteuning, educatie en ontmoetingen. Zij vinden dat ieder mens telt. Sami Ismael werkt als vrijwilliger in de huiskamer van de organisatie aan een project. Een kledingkast die hij dagelijks vult en waarvan bezoekers van het MST kunnen meenemen wat ze nodig hebben. ‘‘Ik sorteer alles op seizoenen en daarna maak ik nette stapels voor mannen en vrouwen.’’ De kleding komt van alle kanten binnen. ‘‘Veel mensen vinden het een goed initiatief en nemen regelmatig iets mee wat ze via via hebben gekregen. Dit leg ik beneden in een opslag en gebruik ik om de kast gevuld te houden. Verder houd ik in de gaten dat mensen niet in een keer hele tassen meenemen waarna andere misgrijpen’’ geeft Ismael aan. Vier dagen per week zet hij zich vrijwillig in voor ‘de kast’. ‘‘De mensen die hier komen kennen mij en ik hen. Zo weet ik vaak wat ze zoeken en kan ik er zo voor zorgen dat het juiste kledingstuk bij de juiste persoon terecht komt.’’