De Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs hebben een geweldig jaar achter de rug. Ondanks de strenge hitte van de zomer is het recordaantal van 2017 opnieuw behaald. De totale exportwaarde kwam uit op 6 miljard in 2018. In Noordwest-Europa was vooral veel vraag naar groene planten. Deze cijfers werden uitgebracht door de VGB (vereniging groothandelaren bloemkwekerijproducten).

Directeur Matthijs Mesken zegt dat het vooral te maken heeft met de geweldige inzet van de exporteurs. Volgens hem hebben zij zich goed aangepast op veranderingen in de markt en de logistiek goed geleid. Mesken zegt dat de grootste positieve verandering te maken heeft met dat er een grote toename in export is geweest door de export naar supermarkten en tuincentra. Die maakten 40% van de totale export uit.

De directeur van de branchevereniging zegt dat er het afgelopen jaar een trend is geweest die gezorgd heeft dat steeds meer mensen planten gingen kopen. “Samen met andere organisaties hebben we zoveel mogelijk gepromoot dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen zich beter voelen met groen om zich heen. Stel dat jij in een ziekenhuis ligt, dan genees je sneller wanneer je planten om je heen hebt dan alleen lelijk beton, dat is wetenschappelijk bewezen en dat gebruiken wij natuurlijk om onze planten te promoten.”

De VGB voorspelt dat het aankomende jaar weer succesvol zal verlopen, maar dat hangt volledig af van wat er vanavond over de Brexit beslist zal worden. De directeur zegt dat de beslissing de gehele export compleet kan veranderen. “Het is bijna alsof er een bijl boven ons hoofd hangt.”