2018 was voor de Europese scene van e-sport titel League of Legends een van de beste jaren uit de nog korte geschiedenis. Met als hoogtepunt de eerste ‘echte’ Europese finaleplaats op het wereldkampioenschap. Echter, nu aankomende vrijdag het nieuwe seizoen begint wordt het tijd om het verleden te laten voor wat het is en te focussen op wat voor ons ligt.

Naast de resultaten, behoort ook de naam European League of Legends Championship Series (EULCS) tot het verleden. Nu we ook in Europa overstappen op het “franchising” systeem – dat wil zeggen, teams kunnen niet meer degraderen en gaan dus een langdurige overeenkomst aan met organisator Riot Games – vindt Riot het namelijk tijd voor verandering. En dus gaat de EULCS in het vervolg door het leven als de League of Legends European Championship (LEC).

Niet alleen de naam en het logo zijn nieuw, ook de deelnemende teams zijn op de schop gegaan. Om deel uit te mogen maken van de LEC-franchise moesten teams namelijk een strenge toelatingsprocedure doorstaan. Vanzelfsprekend zijn grootmachten Fnatic en G2 er nog steeds bij, verder zijn ook Misfits, Vitality, Splyce en en Schalke 04 weer van de partij. Deze teams worden vanaf 2019 onder andere uitgedaagd door nieuwkomers Rogue en Excel en ‘comeback kids’ Origen en SK Gaming.

Het nieuwe seizoen begint aankomende vrijdag met de ‘el classico’ van League of Legends: SK Gaming tegen Fnatic. Vanaf 18.00 uur zullen zij en de andere teams hun weg naar de titel beginnen.