Al dagen schreeuwt het nieuws hetzelfde riedeltje. “Het wordt koud, het gaat sneeuwen, zoek de schaatsen maar vast op!” Zodra we in Nederland alleen al iets horen over de mogelijkheid dat het kwik onder de nul schiet, komt er een begrip naar boven. De Elfstedentocht. Weer is dit jaar de grote vraag “Giet it oan?”.

Of dat deze winter nog gaat gebeuren is te betwijfelen, maar sporthistoricus Jurryt van de Vooren zegt dat ‘we hoop moeten houden’. Hij mocht zijn boek ‘8070 Dagen. Wachten op de Elfstedentocht’ gisteren presenteren. Hoewel de aarde opwarmt is het nog mogelijk volgens de 49-jarige man. “De vorstperiodes duren steeds korter, maar ze zijn er nog wel dus: we moeten de hoop niet verliezen,” zegt Jurryt in een interview aan het AD.

Lange, koude periode

We wachten dus al 8070 dagen -ruim 22 jaar- tot de Elfstedentocht eindelijk weer eens door kan gaan. Best lang maar niet erg onlogisch. De route van de ruime 200 km lange tocht moet namelijk een ijsdikte hebben van minstens 15 centimeter. Volgens de standaard betekeningen zou het bijna 4 dagen achtereen moeten vriezen. En dan hebben we het over 90 uur een temperatuur van -5. Een lange, koude periode die ook dit jaar waarschijnlijk weer niet voorbij zal komen.

Ook op Twitter snappen de mensen de ophef niet al te best. Vele gebruikers vinden het namelijk nog veel te vroeg om überhaupt over de tocht na te denken. Komend weekend gaat het weer vriezen en de Elfstedenkriebels beginnen weer te kriebelen. Misschien wat te vroeg gejuicht, aangezien de voorspelling niet kouder dan -3 graden is.

Wat denk jij? Kunnen we dit jaar de tocht der tochten schaatsen?

Gaat de Elfstedentocht nog door deze winter?

Ja, natuurlijk! Mijn schaatsen zijn al geslepen!
Het is wel mogelijk, maar ik verwacht het eigenlijk niet
Nee joh, die tijd hebben we wel gehad.