Inmiddels is IkPas al een halve maand bezig en hebben de deelnemers al meer dan twee weken geen druppel alcohol gedronken. Tijd om de balans op te maken met Veronica-dj Gert-Jan van Ackooij, die ook meedoet. Hoe bevalt het om de kroeg in te gaan als je niet mag drinken? En valt het mee of tegen?

Alcohol drinken wordt vaak als iets sociaals gezien. Dat maakt het volgens Van Ackooij wel zwaar om geen alcohol te drinken: “Nu moet ik wel zeggen dat het me meer moeite kost dan dat ik had verwacht. Dat heeft vooral te maken met een stukje groepsdruk. Als je bijvoorbeeld in de kroeg zit en iedereen zit lekker aan een Tripel dan kost het wel wat doorzettingsvermogen om te zeggen dat je een Spa Rood of 0.0% wil.”

Na januari
Over twee weken mag er weer alcohol gedronken worden. Van Ackooij neemt wel iets mee uit zijn week zonder alcohol: “Wat ik er eigenlijk uit wil halen is dat ik hierna doordeweeks minder wil gaan drinken. Dat je thuis toch niet zo snel een flesje wijn opentrekt.”

Resetmoment
Ondanks de moeite die het kost is het voor hem wel duidelijk waarom hij besloot om mee te doen. Doordeweeks werd er namelijk vaak een fles wijn opengetrokken: “‘Die fles ging dan ook leeg. Het is zeker niet de bedoeling om na januari nooit meer een glas te drinken, dat is absoluut geen ambitie.”