Nog altijd blijkt dat vuurwerk en voetbal niet samengaan. De KNVB gaat daarom het gebruik van vuurwerk tijdens en rondom voetbalwedstrijden harder aanpakken. De beladen Brabantse Derby: Willem II – NAC Breda zal de eerste wedstrijd zijn waarin deze nieuwe aanpak geldt.

De supporters van Willem II en NAC Breda zijn gewaarschuwd. Er zal harder worden opgetreden tegen het afsteken van vuurwerk in en rondom het Koning Willem II Stadion.

In oktober vorig jaar liep het ook al uit de hand tijdens de ontmoeting in Breda. Toen zochten beide supportersgroepen de confrontatie met elkaar op. Er werd o.a. met stenen gegooid en met broekriemen geslagen. De wedstrijd is er dus duidelijk eentje in de categorie ‘risicowedstrijden’.

Voorafgaand aan de wedstrijd Willem II – NAC Breda verzamelen de supporters in alle vroegte in een café in de binnenstad in Tilburg. Volgens Peter Galle, supporterscoördinator bij Willem II, worden de supporters ook dan al in de gaten gehouden. ‘’De supporters zullen, gezamenlijk of individueel, naar het stadion gaan en onderweg zullen er camera’s hangen en zal er politie aanwezig zijn. Ze gaan echt vanaf het begin streng controleren op het gebruik van vuurwerk.’’

Er zijn ook zaken in het nieuwe beleid die verschillen met het oude. ‘’Het afsteken van vuurwerk werd altijd gedoogd. Bijvoorbeeld bij zogeheten ‘afscheidstrainingen’. Deze trainingen zijn open voor publiek en als daar vuurwerk werd afgestoken dan vond men dat goed.’’ Zegt Galle.’’ Nu is het zo dat er geen vuurwerk meer in de stadions en daarbuiten mag worden afgestoken. Uit onderzoeken is gebleken dat de dampen van het vuurwerk giftig zijn en het is over het algemeen ook erg gevaarlijk.’’

Wat kunnen de supporters precies verwachten van het nieuwe beleid?