De scouting is regelmatig in het nieuws, en dat is niet altijd positief. Van kindermisbruik tot brandmerken, de vereniging heeft inmiddels een imago gekregen. Ook door de ouderwetse beelden die mensen hebben, is ‘sullig’ al snel een woord dat de revue passeert. Zeker de studenten die ook nog eens scouts zijn, willen deze vooroordelen weerleggen. “Het is de saamhorigheid wat scouting, scouting maakt.”

Koekjes verkopen, vuurtjes stoken en knopen leggen. Leden van Scouting Nederlands weten zelf dat deze hobby veel meer is dan dat. Vera Bosch is een van die leden en schreef eerder al een ode aan de scouting en het woord padvindersis als een scheldwoord in de scoutingwereld.

Studentenscouts

Scouting alleen voor kinderen met een achterstand? Echt niet! Juist voor studenten zijn er veel opties binnen de scouting. Je kan natuurlijk als vrijwilliger aan de slag, maar ook als lid meedraaien. De Roverscouts zijn de laatste jeugdleden binnen de landscouts en zijn juist van studentenleeftijd, namelijk 18 tot 21 jaar. Er zijn zelfs speciale groepen in echte studentensteden waar ook alleen studenten lid van kunnen worden.

Stoffig

David Janssen is een Tilburgse student die met veel passie bij Scouting Groenewoud zit. Een hobby die goed te combineren is met het studentenleventje. “Als scoutsleider heb je natuurlijk verantwoordelijkheid, maar als Roverscout is het juist heel laid-back.” Een biertje gaat er bij de rovers dan ook zeker wel naar binnen, en dan wel voor een echt ‘scoutingprijsje’. En de vooroordelen dan? “Stoffig kan je de scouting echt niet noemen.”

Tijdens zijn introductieweek vertelde David over de scouting. In eerste instantie werd hier nogal lacherig over gedaan, maar al gauw waren zijn medestudenten maar al te blij dat David deze hobby heeft. “Toen ze problemen hadden met de tenten opzetten, was het ineens heel handig. Binnen no-time stonden de tenten strak en recht. Ze keken daarna wel even anders naar de scouting.”