Stel je voor: het is drie uur ’s middags, je zit al uren achter je computer en je hoofd knalt zowat uit elkaar van vermoeidheid. Het liefst wil je nu op je toetsenbord in slaap vallen, maar dat kan niet. In Japan hebben ze hier sinds kort iets op bedacht. 

De Japanners weten het al langer: een goed uitgeruste werknemer telt voor twee. Het is daarom ook niet gek dat Japanse IT-bedrijven nu zelfs speciale kamers ingericht hebben waar werknemers een dutje mogen doen. In de met aroma doordrenkte slaapkamers zijn laptops, telefoons en tablets verboden. Ook is er rustgevende muziek te horen, zodat de werknemers echt tot rust kunnen komen.

Maar hoe zit het in Nederland met slapen op de werkvloer? Volgens longarts en slaapdeskundige Michiel de Vries van het Zuyderland Ziekenhuis in Zuid-Limburg hoeven we onze kantoren voorlopig nog niet te verbouwen. “De effectiviteit van powernaps is nog niet voldoende onderzocht. De subjectieve resultaten zijn meestal positief, maar er is simpelweg onvoldoende literatuur om er iets zinnigs over te zeggen. Dit lijkt me eerder een publiciteitsstunt dan dat het daadwerkelijk iets oplevert.”