Kledingstijl, muziek en verschillende uitgaansverhalen. Vrijdag werd de tentoonstelling ‘Party People’ feestelijk geopend. De uitgaansscene van de jaren ’90 tot nu, het komt allemaal terug tijdens de expositie te vinden in het Museum Rotterdam.

Er zijn geen objecten in vitrines te zien, maar paspoppen, geëtaleerd en gestileerd die de expositie omtoveren tot een soort club. “Als je uitgaat probeer je je namelijk altijd zo goed mogelijk te kleden,” vertelt Sjouk Hoitsma, curator van Museum Rotterdam. Dit komt veel terug in de tentoonstelling die voor een groot deel bestaat uit kledingstukken die door de jaren heen zijn vertoond in de verschillende clubs. “Alle outfits zijn dan ook door verschillende Rotterdammers uit het uitgaansleven aangeleverd.”

Beleving

Eenmaal binnen loop je door de verschillende uitgaansjaren heen. Met koptelefoon waar je in plaats van uitleg over de geschiedenis, muziekgenres uit die tijd kunt horen, ga je helemaal op in de sfeer. Al hakkend bekijken de bezoekers de kleding die mensen in de gabbertijd droegen. “De gabbercultuur gaat eind jaren ’90 bijna ten onder aan de commercialisering. Wist jij dat?”, vraagt een bezoeker aan haar man.

Voor de expositie is samengewerkt met een aantal iconen uit het Rotterdamse uitgaansleven. Party-icoon Ted Langenbach en woordkunstenaar Derek Otte – beide gastcuratoren – geven hun draai aan de scene van eind jaren ’80 tot begin jaren ’90.

Wohnzimmer

Maar ook de apparatuur en cultuur uit die tijd komt aanbod. Naast platenspelers en een oude draaitafel viel mij het interieur uit een ‘wohnzimmer’ op. Iets dat ik zelf nog niet kende. Ontstaan in Berlijn, was dit een ontmoetingsplaats in een kraakpand in het hart van de stad. Dit verscheen in 2005 in Rotterdam ook geregeld. “Grote podia verdwenen en party-organisatoren zochten nieuwe plekken voor hun feesten. Door de crisis is er geen geld voor de inrichting van clubs, waardoor er naar een creatieve oplossing werd gezocht,” zo klinkt de uitleg die ernaast hangt.

Je komt de meest aparte outfits tegen. Van een enorm kleurrijk gevogelte tot een wat sensueel kostuum. Een waar walhalla voor menig stylist. Dit maakt het een reis door de clubcultuur van Rotterdam.