Alcoholvrij bier kennen we allemaal, maar het afgelopen jaar heeft de alcoholvrije wijn veel aan popoulariteit toegenomen. En deze wijn is zeker geen druivensap.

Vroeger was alcoholvrije wijn druivensap, maar inmiddels is dat niet meer zo. Dit vertelt Huub Stiphout van Wijnhuis Blerick. “Inmiddels wordt alcoholvrije wijn op dezelfde manier gemaakt als de alcoholhoudende variant. Met één belangrijk verschil, na het gistproces wordt de alcohol ontrokken. Zo behoudt de wijn toch nog zijn wijnsmaak.”

Meer wijn, minder alcohol

Volgens het wijnrapport van onderzoeksbureau Nielsen blijkt dat er 37% meer alchoholvrije wijn is geconsumeerd ten opzichte van 2017. Deze populairiteitsstijging is ook te zien bij alcoholvrije bier en radler (33 en 30 procent respectievelijk), maar bij wijn is de actuele hoeveelheid die verkocht is vele malen kleiner, omdat er minder vraag naar is.

Toch kan men in slijterijen merken dat alcoholvrije wijnen steeds meer in trek zijn. Zo laat slijterij Vinitor weten dat er de afgelopen tijd steeds meer animo is voor de wijnen. Voornamelijk onder zwangere vrouwen is het steeds populairder. Ook vertelt de slijterij dat de alcoholvrije wijnen worden gekocht door mensen die ‘cheaten’ op hun voornemen om minder alcohol te gaan drinken.