Je eigen verpakkingen meenemen naar de winkel. Nu nog niet heel gebruikelijk, maar wel als het aan Elisah Pals (34) ligt. Ze heeft een speciale raamsticker ontworpen, waarmee de klant erop attent wordt gemaakt dat hij zijn eigen bakjes, tasjes en bekers mee mag nemen. 

Elisah Pals is de oprichter van Zero Waste Nederland. Zij probeert zo min mogelijk afval te produceren en houdt dat nu al drie jaar vol. Ze vindt het zonde dat er zoveel plastic wordt gebruikt om producten in te verpakken en te vervoeren. Daarom brengt ze graag haar eigen verpakkingen mee tijdens het boodschappen doen.

“Wanneer je boodschappen in eigen verpakking mee wil nemen, heb je als klant altijd wel wat uit te leggen.”

“Het was voor mij in het begin erg lastig om in gesprek te komen met de winkeliers over wat ik wilde, en waarom,” vertelt Pals. “Wanneer je boodschappen in eigen verpakking mee wil nemen, heb je als klant altijd wel wat uit te leggen. En toen dacht ik, kan dat niet makkelijker? Zonder discussie?”

De raamsticker
Supermarkten

Ondertussen hangt de sticker al bij de Albert Heijn en Jumbo in Oosterhout. Houdt dat in dat we binnenkort in alle filialen van deze supermarktgiganten een sticker mogen verwachten? Pals is daar nog niet heel positief over: “Ik heb wel contact gehad met de hoofdkantoren van deze supermarkten. Zij geven aan zich puur op de recyclebaarheid van de producten te richten en niet op minder verpakkingen. Ze zijn van mening dat het verminderen van het plastic de houdbaarheid van de producten niet ten goede komt.”

“91 procent van het plastic, dat we zelfs gescheiden aanbieden, wordt gewoon nog steeds verbrand.”

“Dat is jammer, want plastic is helemaal niet zo recyclebaar als we denken. 25 procent van al het plastic is te herbruiken, slechts 9 procent wordt daadwerkelijk gerycled. Dat betekent dat 91 procent van het plastic, dat we zelfs gescheiden aanbieden, gewoon nog steeds wordt verbrand. Zo is recyclen dus geen oplossing”, vertelt ze.

Stickeren

Vooral bakkerijen en AGF-winkels plakken de stickers met open armen op de ruiten van hun winkels. “En dat is mooi. Dat zorgt ervoor dat het ook klanten die nog niet zo veel bezig zijn met afvalvermindering op een idee kan brengen. Het meenemen van je eigen verpakkingen moet het nieuwe ‘gewoon’ worden.”