De TU Delft lanceert vanmiddag het prototype van een ‘circulaire keuken’. Deze is zo duurzaam dat hij een heel leven mee kan. Daarnaast wordt de keuken milieubewust geproduceerd.

Een keuken die je makkelijk in elkaar kan zetten en ook heel makkelijk uit elkaar kunt halen. “Je zou het bijna een lego-systeem kunnen noemen,” grapt Vincent Gruis, hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde.

Vervangbaar

Onderdelen van de keuken kunnen makkelijk worden vervangen en vernieuwd. Dat maakt dat de keuken bijna oneindig in huis kan worden gebruikt. “Deze kan continu worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Wil je een ander kastje of kleurtje in je keuken? Dat kan dan makkelijk worden veranderd,” vertelt Gruis. “Zo hoef je geen nieuwe aan te schaffen. Dat is beter voor het milieu en je eigen portemonnee.”

In principe zal er eerst worden geproduceerd voor woningcorporaties en beleggers. “Die hebben hun panden toch wel lang in bezit. Soms wel honderd jaar. Dan is zo’n keuken een goede investering en bovendien goed voor het milieu.”

Die investering is op het moment nog vrij fors. “Het prototype heeft drie keer meer gekost dan de doorsnee keuken. Wanneer we in bulk gaan produceren zal dit afnemen tot anderhalf keer.” Ook denkt de TU na over de mogelijkheid om de keuken te verhuren.

Studenten

Gruis schat dat het nog zo’n twee jaar gaat duren voordat de keuken in gebruik kan worden genomen. “Het prototype wordt straks op de faculteit neergezet zodat studenten en docenten de keuken kunnen uitproberen. Op die manier kunnen we testen hoe hij het in de praktijk houdt.”

De keuken is nog niet af. Gruis geeft aan dat er nog een aantal dingen zijn waar aan gewerkt moet worden. “Noem het huiswerk. Onze keuken is bijvoorbeeld in hoogte verstelbaar. Op die manier kan hij worden aangepast op je levensloop. Als je bijvoorbeeld ouder wordt of met lichamelijke beperkingen te maken krijgt, is het fijn om het keukenblad in te kunnen stellen op een hoogte die voor jou goed werkt. Maar stopcontacten en leidingen zullen dan ook flexibel moeten worden gemaakt. Dat is te doen, maar wel iets waar we over na moeten denken.”

Afval scheiden

Buiten het feit dat de keuken circulair in gebruik zal worden genomen, wil de TU Delft nog een stapje verder gaan op het gebied van duurzaamheid. “Zo willen we een scheidingscabine maken; een simpele opening waarin je je afval kan gaan scheiden,” vertelt hij. “Want veel afval wordt toch tijdens het eten geproduceerd. Terwijl je bezig bent kan je dan heel snel en natuurlijk je afval scheiden.”