Vandaag verspreidt de politie voor het derde jaar op rij de coldcasekalender. Hierin staat bij elke week een cold case: een onopgeloste moord, vermissingszaak of onbekende dode. De oudste zaak in de nieuwe kalender is een vermissing uit 1972. De meest recente is ook een vermissing, uit 2016.

Van de 1774 cold cases die op dit moment bij de politie liggen staan er nu dus 52 op de kalender, voor elke week één. De kalenders van de afgelopen twee jaar hebben tot een groot aantal tips geleid. Vorig jaar bleken 40 van de 320 binnengekomen tips bruikbaar en werden 13 van de 52 zaken heropend of er wordt onderzocht of er aanleidingen zijn om ze te heropenen. In 2017 kregen ze 78 tips waarvan er 32 bruikbaar waren.

Omdat uit onderzoek en ervaring is gebleken dat (ex)-gedetineerden vaak meer kennis hebben over verschillende zaken, wordt de kalender uitgedeeld bij onder andere gevangenissen en bij de reclassering. Ze hopen door het ophangen van de kalenders in gevangenissen zo goed mogelijke tips te ontvangen. Daarnaast kan iedereen die dat wil de kalender downloaden op de website van de politie.

Binnen de politie zijn er momenteel 10 coldcaseteams die nu aan 143 verschillende zaken werken. Naast de kalender wordt er ook vaak aandacht gevraagd voor onopgeloste zaken bij het tv-programma Opsporing Verzocht en op de website van de politie.

De reden dat cold cases nog steeds kans hebben om opgelost te worden, is dat mensen zoveel jaar na dato sneller durven te praten als ze informatie hebben. Na jaren zwijgen durven ze dan toch hun kennis met de politie te delen. Daarnaast kunnen nieuwe technieken zoals dna-onderzoek ook helpen in oudere zaken.