Ruim 60.000 treinreizigers hebben voor het nieuwe initiatief van de NS een eigen drinkbeker meegenomen. Als reizigers zelf een drinkbeker meenemen krijgen ze namelijk 25 cent korting op koffie of thee bij bijvoorbeeld de kiosk of de AH to go. Op deze manier probeert de NS een steentje bij te dragen aan het milieu.

Bij de NS willen ze voorkomen dat er veel onnodig afval ontstaat. “Er zijn dagelijks enorm veel treinreizigers door heel Nederland. Ook beschikken de meeste stations over winkels, waar veel reizigers regelmatig gebruik van maken. Dit is dan ook de reden dat wij ons veel met afval bezighouden, zeker in het kader van duurzaamheid”, vertelt NS-woordvoerster Anne van der Wel.

De dag van de duurzaamheid, op 10 oktober, vond de NS een perfecte gelegenheid om met dit initiatief te starten. “60.000 reizigers is zeker een mooi begin, maar we zien natuurlijk het liefst dat dit aantal nog toe zal nemen in de toekomst”, aldus Van der Wel. Er is volgens de woordvoerster een duidelijk stijgende lijn te zien en ze hoopt dat dit zo zal blijven.

De NS probeert ook op andere manieren milieubewust te zijn. Zo is er vorig jaar voor het eerst een gratis watertappunt aangelegd bij station Alkmaar. Dit jaar zal dit initiatief bij nog 200 andere stations worden gerealiseerd. Op Utrecht Centraal loopt nu een proef om kartonnen wegwerpbekers apart in te zamelen. “Het is nog wel echt een proef, dus we moeten even afwachten wat het op gaat leveren”, vertelt Van der Wel. Als er veel bekers worden ingeleverd, kan de NS dit in de toekomst gaan recyclen.