Steeds meer skiërs en snowboarders geven de voorkeur aan glijden door de verse poedersneeuw buiten de piste, zo constateert de Nederlandse Skivereniging. Hierbij hebben ze complete vrijheid, in plaats van te moeten slalommen tussen de stuntelende zondagsskiërs op de meest begaande paden. Off-piste skiën is echter niet zonder gevaar. Hoe gevaarlijk is het nou eigenlijk en wat kun je doen om de risico’s te verminderen?

Afgelopen week kwam een Nederlandse skiër om het leven toen hij verrast werd door een lawine. Jaarlijks overlijden er gemiddeld honderd wintersporters als gevolg van off-piste skiën. Als je dit zo leest lijkt deze vorm van sport extreem gevaarlijk. Net als bij veel zaken geldt hier ook het motto ‘voorbereiding is het halve werk’. Uit onderzoek van het Amerikaanse Utah Avalanche Center blijkt dat off-piste skiën of snowboarden zonder kennis net zo gevaarlijk is als het beklimmen van een berg in de Himalaya. Wanneer je met de juiste voorbereiding op pad gaat en je past deze op de juiste wijze toe, is het risico gelijk aan een uur autorijden. Dat is dus net zo gevaarlijk als een ritje van Tilburg naar Rotterdam.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat lawines niet toevallig ontstaan. Negentig procent van de dodelijke lawines wordt door de freerider zelf veroorzaakt. Het gaat dus mis omdat jij er bent. Zo moet je goed op letten dat je de losse poedersneeuw niet teveel verschuift met je ski’s of board. Op deze manier creëer je namelijk het welbekende ‘sneeuwbaleffect’ en gaat het binnen korte tijd van kwaad naar erger. “Eenmaal in de bergen is het verstandig om een goede tochtenplanning te maken”, vertelt ski- en berggids Jelle Staleman. “Hierbij mag het bestuderen van het lokale weer en lawinebericht zeker niet ontbreken. Lees onderweg goed het landschap en vermijd instabiele hellingen of sneeuwvlakken. Ga ook zeker nooit alleen op pad en laat andere weten waar je heen gaat en hoe lang je weg denkt te blijven.”

Naast de nodige kennis zijn er ook verschillende attributen die je kunt gebruiken. Zo is er een lawinepieper die ervoor zorgt dat mensen sneller gevonden kunnen worden. Daarnaast kunnen een schep, een gps-sonde en een lawineairbag de doorslag geven wanneer je toch, ondanks je goeie voorbereiding, verrast wordt door een lawine.