Er is momenteel te weinig huisvesting voor arbeidsmigranten in Brabant, maar er blijft een grote vraag naar deze mensen. Flex-Employment is een uitzendbureau die mensen uit voornamelijk Polen en Hongarije werk aanbiedt in Nederland en ook huisvesting verschaft. Sjoerd de Bot en Tamara Klop, eigenaren van Flex-Employment, merken dat er steeds minder woningen beschikbaar zijn.

Afgelopen maanden zijn er steeds meer uitzendbureaus die boetes opgelegd krijgen omdat de huisvesting van arbeidsmigranten niet goed geregeld is. Meestal is de huisvesting illegaal en niet goedgekeurd door een officiële instantie, of voldoet het niet aan de wetgeving van de overheid.

Flex-Employment staat ingeschreven bij de juiste instanties en voldoet aan de eisen die aan ze wordt gesteld. Dat zorgt volgens de eigenaren regelmatig voor oneerlijke concurrentie. Sjoerd en Tamara boksen op tegen de illegale huisvesting van Oost-Europese werknemers, terwijl zij hun werknemers juist legaal willen huisvesten. Volgens Tamara is de situatie geheel veranderd sinds de crisis. “De huizenmarkt is een heel stuk kleiner geworden. Eerst konden mensen geen huis huren omdat het te duur was, maar nu is er nauwelijks nog woningaanbod. Een gewone Nederlander komt nu al moeilijk aan een huis.”

Het probleem met de huisvesting van de migranten moet opgelost worden, vinden Sjoerd en Tamara. Ze willen meer legale huisvesting regelen voor de migranten die werken bij Flex-Employment. Momenteel zijn er plannen om in de buurt van Dinteloord te bouwen aan een terrein met meerdere huizen voor de migranten. Met goede en mooie woonruimte waar zij veel meer mensen kunnen laten wonen. Sjoerd zegt dat er plaats is voor ongeveer 250 arbeiders. Het is niet zeker of er precies zoveel migranten komen, maar één ding is wel zeker: Flex-Employment zal door blijven gaan met de migranten aan werk te helpen. De vraag naar deze mensen zal de komende tijd alleen nog maar toenemen.

De arbeidsmigranten hoeven bij Flex-Employment niet bang te zijn dat het bureau ze zomaar zou kunnen wegsturen als ze hun werk niet goed doen, beweren de eigenaren. ”Ik kan natuurlijk niet zomaar iemand terugsturen naar Polen, want daar komt veel bij kijken. Stel dat er geen goede klik is tussen ons en de werknemer dan gaan wij natuurlijk eerst kijken of er een andere oplossing is, maar als dat niet gaat, dan houdt het op. Toch zorgen wij dan wel dat de migrant niet zomaar op straat komt te staan. Dat kan je niet maken natuurlijk. Het enige wat Flex niet regelt is het transport van de mensen tussen bijvoorbeeld Polen en Nederland.”

Sjoerd zegt dat veel gemeenten niet staan te springen om meer arbeidsmigranten in de gemeente op te nemen. Een deel van de gemeenten verweert zich hier zelfs heftig tegen. Tamara besluit: “Deze mensen willen hier gewoon komen om te werken en geld te verdienen. Meestal komen ze ook voor het werk wat de meeste Nederlanders niet willen doen. Waarom zouden wij ze de huisvesting niet aanbieden?”