Avans Hogeschool heeft grootste plannen met duurzaamheid. Het plan is er om in 2030 een volledige circulaire bedrijfsvoering te hebben. Om dit voor elkaar te krijgen zijn maatregelen nodig en die zijn gepresenteerd aan vertegenwoordigers van andere scholen. Dat de ambitie groot is blijkt uit de woorden van John Teeuwes, projectmanager bij Avans Hogeschool: ‘’Het negatieve effect op omgeving en milieu moeten we terugbrengen naar 0.’’

De eerste vertegenwoordigers van verschillende scholen druppelen binnen, even zitten zij aan de andere kant, iedereen wordt in groepjes gezet om zo goed met elkaar te kunnen communiceren. Het doel is om van elkaar te leren, maar vooral om haalbare ideeën op te doen waar zij nog niet aan hebben gedacht. Duurzaamheid is duur en niet iedere school heeft de mogelijkheid om maatregelen toe te passen. Samen met maatschappelijk vastgoed netwerk Bouwstenen.nl is de bijeenkomst georganiseerd om scholen elkaar vooruit te laten helpen.

Mensen uit de eigen auto lokken

De presentatie begint met de missie van de school: studenten die de school verlaten moeten een duurzame instelling hebben. Dit begint bij de organisatie: ‘’Duurzaamheid is verantwoordelijkheid, en die verantwoordelijkheid is voor iedereen,’’ zegt John Teeuwes, ‘’Wij willen het negatieve effect dat we op de omgeving en milieu hebben terugbrengen naar 0. Hierbij moet ook al gedacht worden aan hoe iedereen naar school komt. Vervoer geeft bij ons de hoogste CO2-uitstoot. We declareren vier miljoen kilometer per jaar, dat staat gelijk aan 3200 ton CO2. We zijn al bezig dit te verminderen, sinds 2011 kunnen zakelijke kilometers gereden worden door elektrische auto’s zonder CO2-uitstoot. Sinds 2013 is er een app om de auto te reserveren, de auto komt dan naar de mensen toe. Dit werkt; op dit moment hebben we al 130.000 kilometer elektrisch gereden. Vijf tot tien procent van onze leerlingen reist met de auto, zij zijn wat moeilijker uit de auto te lokken, maar ook daarvoor gaan we plannen maken. De CO2-uitstoot kunnen we al verminderen door slimme roosters te maken of leerlingen bijvoorbeeld drie dagen per week naar school te laten gaan in plaats van vier. Duurzaamheid moet voor iedereen het nieuwe gewoon worden.’’

Circulaire gebouwen

Bij huisvesting wordt er vooral gekeken naar het hergebruiken van spullen, circulariteit. Dit gaat via een bijzonder contract: ‘’Bij nieuwbouw gaan we samenwerken met bedrijven die de gebouwen gaan bouwen, beheren en misschien wel de energierekening gaan betalen. Op deze manier is het voor beide partijen van belang om het gebouw duurzaam te maken en zo het energieverbruik laag te houden. Spullen zullen niet altijd nieuw zijn, het liefst zijn ze gebruikt of is het gemaakt van materialen die al gebruikt zijn. Zo proberen we onze gebouwen zo circulair mogelijk te houden.’’

Duurzame kantine

De kantines van Avans worden duurzamer. Als partijen een lunch willen bestellen krijgen ze bijvoorbeeld al standaard een vegetarische lunch. Wie vlees wil moet het specifiek aanvragen. Leerlingen kunnen wel vlees blijven kopen, maar zullen hier minder in gestimuleerd worden legt John uit: ‘’Het vleesverbruik in de kantines is al aardig teruggelopen. De frikandel staat gelukkig niet meer in de top 15 verkochte producten hier. We gaan vleesproducten duurder maken en de vegetarische producten iets goedkoper. Kartonnetjes zijn al niet meer te verkrijgen bij producten en ook zijn de broodjes niet meer verpakt. Vlees in de kantines volledig weghalen vinden wij te ver gaan en ook gaan de leerlingen het dan van buitenaf meenemen. Wat we wel gaan doen is broodjes met vlees wat minder in het zicht zetten en de vegetarische broodjes wat meer naar voren halen.’’

Leren van elkaar

Na de presentatie was er ruimte om van elkaar te leren door gesprekken met elkaar te voeren aan de hand van verschillende aspecten, bijvoorbeeld de maatregelen. Hieruit werd de conclusie getrokken dat het verduurzamen van scholen geen verplichting moet worden, maar iets leuks. Het moet als een wedstrijdje gezien worden: wie is er het duurzaamst? Dat het in organisaties wat vaker onder de aandacht gebracht zal worden bij de scholen lijkt zeker. De bijeenkomst werd afgesloten met een lunch; wel vegetarisch natuurlijk.