De e-sportscene is inmiddels ‘gevestigd’, maar is in veel takken nog onderontwikkeld. Er zijn nauwelijks vrouwelijke e-sporters laat staan een aparte competitie. Hetzelfde geldt voor talenten met een handicap. Maar daar gaat nu misschien verandering in komen.

Alexander Peters (30) is geboren met een spierziekte waardoor hij niet alles zelfstandig kan doen. Op jonge leeftijd begon hij met tafelvoetballen, waar hij voor het eerst het verschil zag tussen hemzelf en kinderen zonder handicap. Door zijn beperking  kon hij niet alle wedstrijden bijwonen en ook zijn prestaties leden eronder. “Gehandicapte atleten moeten extra hard hun best doen om iets te bereiken in de sportwereld. Voor mij was het de ultieme uitdaging om beter te worden dan mijn gezonde tegenstanders.”

Lotgenoten samenbrengen

Die instelling brengt hij nu mee naar de game scene. “Ik heb het als doel gemaakt een E-sportteam op te richten met alleen gehandicapte spelers. Ik wil mensen met een beperking integreren in de e-sportwereld. Een dergelijke vereniging, brengt lotgenoten samen. Ze kunnen ervaringen uitwisselen en zo elkaar helpen te presteren.” Hoe goed je bent en wat voor een handicap je hebt maakt volgens Peters niet uit: “Absoluut niet! De moeilijkheden van een beperking zijn globaal aanwezig. Zonder hulp komen, bijvoorbeeld, veel mensen met een handicap het huis niet uit. Het kost tijd en energie om de benodigde hulp te regelen. Ik ben niet zozeer opzoek naar atleten, meer naar pioniers”.

Afbeelding ter illustratie
Kinderschoenen

Het project staat echter nog in de kinderschoenen, een naam en logo wil peters samen met de leden bedenken. Ook eventuele sponsoren zijn nu nog niet gevonden. “Geld verzamelen is altijd lastig. Er bestaan gehandicapte sportinitiatieven die mensen met een beperking willen helpen meer te bewegen. Atleten kunnen via deze weg wat geld krijgen. Dit is dan ook meer een kwestie voor later, eerst moet het concept goed zijn.”

Ben je nog niet bekend met e-sports? Hier wordt uitgelegd wat het is: https://sport.nl/artikelen/2018/05/esports-wat-is-het