TILBURG – IOTA biedt een vooruitstrevende technologie die in staat is om het gebruik van alle denkbare apparaten voorgoed te veranderen. Samen met wereldwijde bedrijven ontwikkelt IOTA een nieuwe digitale infrastructuur.

De IOTA Foundation is een non-profitorganisatie die zich richt op het ontwikkelen van de technologie en deze licentievrij houdt voor alle ontwikkelaars om aan mee te werken. IOTA werd in 2015 opgericht door vier mannen: David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener en Dr. Serguei Popov. De stichting werkt samen met grote wereldwijde bedrijven zoals Volkswagen, Bosch en Lufthansa om een nieuwe digitale infrastructuur, een machine-to-machine economy, te realiseren. Het Nederlandse ElaadNL en de netwerkbeheerder Enexis werken ook mee aan de toekomst.

Eigen land eerst
ElaadNL richt zich voornamelijk op het verder ontwikkelen van laadpalen in Nederland. Harm van den Brink werkt als IT-architect bij ElaadNL. Hij werkt in opdracht van de Nederlandse netwerkbeheerders, zoals Enexis bij ElaadNL en kijkt vooral naar computer technische innovaties. Het bedrijf heeft meerdere vooruitstrevende projecten lopen, waaronder inductieladen, een laadlantaarnpaal en het eerste IOTA Charging Station in de wereld. Tijdens het concept van het IOTA Charging Station werd met een mini Tesla aangetoond, dat een auto met een laadpaal kan communiceren en de betaling zelf kan afhandelen.

Voor meer informatie over het IOTA Charging Station:

Van den Brink is nauw betrokken bij de IOTA Foundation door meerdere projecten bij ElaadNL. Hij adviseert IOTA op het gebied van energie en elektromobiliteit. Even terug naar de technologie van IOTA, de zogeheten ‘Tangle’. Hoe werkt het precies en wat zijn de voordelen ten opzichte van de Blockchain.

Ontmoet ‘de Tangle
Zoals in de video te zien heeft een Blockchain specifieke blokken waarin de transacties zitten. Deze blokken worden vaak gemined. Ofwel door veel rekenkrachten te verbranden. Bij IOTA worden transacties aan elkaar gekoppeld als een soort web. Het netwerk groeit daardoor continu. De miners zijn eigenlijk de gebruikers zelf. Degene die een transactie maakt, doet een kleine moeite om zijn transactie op het netwerk te krijgen. Doordat hij deze transactie op het netwerk krijgt, keurt de technologie ook twee voorgaande transacties goed. Dat is het grootste verschil tussen de Tangle van IOTA en de Blockchain. De transacties hoeven dus niet persé een geldwaarde te bevatten, maar kunnen net als bij de Blockchain ook andere data betreffen. Een ander groot voordeel is dat de transactie volledig kosteloos is, behalve dat kleine beetje rekenkracht wat je computer ervoor nodig heeft. De belangrijkste bijdrage is dat er een transactie wordt toegevoegd, waardoor het web groeit. De toegankelijkheid van de data kan op meerdere manieren worden toegepast. Eigenlijk net als bij Facebook kan gekozen worden voor openbaar, een geselecteerde groep (met sleutel) of alleen jijzelf.

Voor meer informatie over de technologieën, luister onderstaand geluidsfragment van Van den Brink:

Bedenk het ondenkbare
“De toepassingen van de technologie zijn heel breed”, zegt Van den Brink. Hij vertelt dat er momenteel veel wordt gekeken naar E-mobility: het laden van elektrische auto’s in combinatie met volledig zelfrijdende auto’s. Voertuigen die dus zelf betalen voor de stroom die ze verbruiken en ook de transacties daarvan zelf vastleggen.

Voor meer informatie over het werk van Van den Brink en ElaadNL, luister onderstaand geluidsfragment:

Jan-Peter Doomernik – Enexis netbeheer
“Onderzoeken van de toekomst is niet het oplossen van een puzzel maar het ondernemen van een ontdekkingstocht. Niet weten is belangrijker dan weten (antwoorden), omdat ieder antwoord door de volgende stap weer ter discussie gesteld wordt.”

Voor meer inzicht in de ontdekkingstocht, zie onderstaande video:

Jan-Peter Doomernik werkt als Businesses Developer bij de netwerkbeheerder Enexis.
Zijn opdracht is om ontwrichting te onderzoeken, voordat deze gebeurt. In dat kader helpt hij mensen bij het zoeken naar concepten die onvoorstelbaar lijken, maar ontwikkelbaar blijken. De uitdaging zit niet in de techniek, maar in het feit dat het moeilijk voor te stellen is dat de wereld zo radicaal veranderd.

Zie onderstaande slideshow voor een duidelijk voorbeeld van het onvoorstelbare:

Doomernik probeert dit te realiseren door meerdere communities te organiseren, zoals de IOTA Meetup en Nature 2.0. Nature 2.0 heeft op aanstaande 11 t/m 15 april een grote uitdaging, tijdens de komende grootste Blockchain-hackathon van de wereld. Een hackathon heeft als voornaamste doel: oplossingen bouwen die er nog niet zijn. “Het is een ideale setting om je idee tot leven te laten komen”, enthousiasmeert Doomernik. Hij voegt daaraan toe: “Het is nu pas januari, de hackathon is in april.”

“Het onvoorstelbare hebben we gevangen in bijvoorbeeld de TEDx Talk. Stel je voor dat je zoiets cools kan gaan bouwen, zoals ook in de vorige Hackathon gebeurde. Dan is er een hele grote kans dat je hoog eindigt of zelfs de winnaar wordt. De winnaar van de vorige ronde: team Kryha werd na de Hackathon uitgenodigd door Prins Constantijn, van StartupDelta, om deel te nemen aan een Nederlands-Duitse handelsmissie en ze publiceren nu onderling met MIT.”

Brussel
De Europese Commissie onderzoekt momenteel ook de mogelijkheden van de toekomstige dataverwerking in Blockchain of andere Distributed Ledger-technologieën. Bruno Alves werkt samen met een groep van ruim tien collega’s bij de Digital Innovation & Blockchain Unit. Momenteel heeft de afdeling nog een aantal lopende projecten, waaronder academische documentatie (diploma’s) en Self Sovereign Identity. “Bij de identiteitsvooruitgang is het van belang dat iedere burger altijd bij zijn digitale identiteit kan, terwijl hij overheidsdienstverlening gebruikt”, vertelt Alves. Tot nu toe blijft het ook bij de Europese Commissie bij concepten. Hij hoopt in dit jaar wel veel vorderingen te maken met zijn afdeling. De Europese Commissie blijft technologieneutraal: Alves onderzoekt ook de mogelijkheden van IOTA en sluit vooralsnog niet snel een technologie uit.