De oud-advocaat van Donald Trump, Michael Cohen, zou door Trump zijn opgedragen om te liegen voor het congres toen hij ondervraagd werd tijdens een onderzoek. Buzzfeed meldde vanochtend dat ze twee bronnen binnen de onderzoekscommissie hebben, die dat aan hun bevestigen.

Hotel in Moskou

Trump wilde, voordat hij president werd, zijn hotelketen uit gaan breiden met een hotel in Moskou. Cohen had een plan bedacht om, tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen, naar Rusland af te reizen om met Vladimir Poetin te praten over de onderhandelingen rond de bouw van de toren. Trump zou, volgens de bronnen van Buzzfeed, tegen Cohen gezegd hebben: “make it happen”. Daarmee steunde hij dit plan van zijn advocaat.

Onderzoek van Mueller

Jurist Robert Mueller is bezig met een onderzoek naar de invloeden van Rusland tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen. Daarin kwamen ook de onderhandelingen over het hotel van Trump naar voren. Cohen gaf afgelopen november toe dat hij tijdens zijn ondervragingen en in een brief naar het congres gelogen had. De bronnen van Buzzfeed zeggen dat Cohen aan de Special Counsel Committee, die het onderzoek leiden, toe had gegeven dat na de verkiezingen Trump hem persoonlijk had geïnstrueerd om te liegen. Mocht dit verhaal dan ook kloppen dan zou de president de opdracht aan iemand hebben gegeven om te liegen onder ede wat, op zichzelf staand al, een misdrijf is.

Dat er nu strategisch gelekt is zou Eelco Keij, Amerikadeskundige, niet verbazen. “Het liefst wil je niet dat er in een onderzoek gelekt wordt. Maar soms laten onderzoekers zelf iets strategisch uitlekken. Het lijkt erop dat dit het geval is.

Impeachment

Volgens Eric Holder, de minister van Justitie onder Obama, zouden de Democraten – mocht dit verhaal kloppen – het impeachment proces moeten opstarten. Met die procedure zou de president afgezet kunnen worden. Maar in de gehele geschiedenis is er nog geen president mee afgezet. Net zoals Richard Nixon stappen ze zelf eerder op dan dat ze afgezet worden.

Als het bewijsmateriaal zodanig sterk genoeg is om de impeachment te starten dan is volgens Keij de kans zeer greet dat de Democraten dit ook gaan doen. “Ook al is Trump al halverwege zijn termijn en zal de kans zeer klein zijn dat ze hem ermee kunnen afzetten willen ze het toch proberen. In aanloop naar de verkiezingen kan het hem schade opleveren en wellicht ook stemmen kosten.”

Shutdown

De Amerikaanse regering ligt op dit moment op haar gat vanwege de shutdown. Maar dat zou geen obstakel moeten vormen voor het impeachmentproces. Volgens Keij staat dit los van de shutdown. Keij: “Anders zouden natuurlijk andere presidenten een shutdown kunnen veroorzaken en dan verkeerde dingen doen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

*Update*

Mueller

Een woordvoerder van de Special Counsel Committee van Robert Mueller heeft naar buiten gebracht dat het artikel wat door Buzzfeed is geschreven niet juist is. Wat er niet klopt aan het artikel wordt nog in het midden gelaten en Buzzfeed heeft als reactie daarop gegeven dat ze achter het artikel blijven staan.

MEER LEREN OVER IMPEACHMENT