Gisteravond maakten partijleider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers en VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius bij het programma Jinek bekend dat zij zich gaan hardmaken tegen antisemitisme. Zij vinden dat er maatregelen moeten komen omdat er steeds meer Joden zijn die zich onveilig en onwelkom voelen in Nederland. Maar hoe denkt de joodse gemeenschap over dit nieuws?

Rabbijn Aryeh L. Heintz van de synagoge in Utrecht ziet deze toename ook: ‘’Vroeger was het makkelijker om met mijn kledij rond te lopen, nu krijg ik van alles naar me toe geworpen.’’ Tijdens een bijeenkomst van de Jonge Socialisten bij winkelcentrum Nova op Kanaleneiland in Utrecht vertelt Heintz dat hij geregeld voor ‘kankjerjood’ wordt uitgescholden. De rabbijn vindt ook dat mensen te snel een beroep doen op hun vrijheid van meningsuiting en ziet liever de politie en politiek sneller actie ondernemen. ‘’Iemand die een nazi-saluut maakt of anti-jodenpropaganda verspreidt moet hardhandig aangepakt worden en in de gevangenis belanden, want dit zijn gebaren en teksten die bedoeld zijn om Joden weg te vagen van de wereld.’’ Rabbijn Heintz kijkt in afwachting naar de toekomstige maatregelen. Hij vindt het goed dat de politiek naar deze kwestie kijkt.

Hanna Luden, directeur van Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), vertelt dat zij dagelijks bezig is om antisemitisme tegen te gaan. Zo deed het CIDI in december aangifte tegen een man die op de Dam in Amsterdam zei dat de joden de vijand zijn van alle mensen. Luden vindt het geluid wat uit de politiek komt wel goed, maar is toch sceptisch. ‘’Wij zien dat het melden van antisemitisme door veel mensen gezien wordt als iets dat toch geen zin heeft en een verspilling is van tijd. Wij horen dan van verschillende mensen dat er toch niks mee gedaan wordt.’’ Het ligt volgens de directeur van het CIDI ook aan de opvoeding en dat veel kinderen niet de juiste geschiedenisles krijgen. ‘’Je hoeft niet per se naar Auschwitz om te begrijpen dat joden veel hebben meegemaakt.’’

Rina Nudelman (18) heeft joods bloed en is joods opgevoed. Zij merkte op de basisschool al dat sommige kinderen niet doorhebben wat ze zeggen ‘’Toen ze wisten dat ik Joods was werd ik aangesproken op het feit dat ik Joods ben en er werden grappen gemaakt of ik werd soms zelfs uitgescholden.’’ Nudelman denkt dat veel van die kinderen hier nu anders naar kijken. ‘’Ze hebben vaak niet door dat sommige dingen heel kwetsend kunnen zijn. Kinderen praten hun ouders na, het ligt dus grotendeels aan de opvoeding.’’ Nudelman hoopt dat mensen bewuster worden van antisemitisme. Ze is blij dat er iets gedaan wordt vanuit de politiek.

Minister Grapperhaus wil naar aanleiding van dit onderzoek met de Joodse gemeenschap praten over vaker aangifte doen. Het gesprek is op 4 februari.