Wiskunde is niet altijd even leuk, maar de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) heeft hier een antwoord op: Smartpool. Hierbij worden mobiele pooltafels gebruikt in de wiskundelessen van de middelbare school.

Rolf Slotboom, woordvoerder van de KNBB, vertelt waarom Smartpool gunstig is. “Er waren twee dingen belangrijk bij het ontwikkelen van Smartpool. Voor ons is dat natuurlijk dat kinderen gaan biljarten. Het is gebruikelijk dat pooltafels in de horeca zijn en daar komen minderjarigen natuurlijk niet. Op deze wijze brengen we het pool letterlijk naar hen toe.”

De KNBB hecht ook een maatschappelijke waarden aan hun project. “Er is een namelijk een tekort aan Bèta-studenten. Veel studenten vinden deze vakken niet aantrekkelijk en de hoop is dat juist pool hierbij kan helpen.”

Smartpoolen in Boxmeer

In het Boxmeer Elzendaal college maken leerlingen kennis met deze unieke leermethode. Wiskundedocent Erik van Haren, een voormalige nationale biljarter, vertelt waarom hij poolt tijdens de les. “Ik ben goed in biljarten, dit ging natuurlijk hand in hand met mijn werk als docent. Toen ik de oproep van het KNBB zag, moest ik ervoor gaan.”

Zijn manier van lesgeven wordt onderverdeelt in stukken, ‘Rekenen met ballen’ begint Erik mee. Aan de hand van de biljartballen wordt getalbegrip en basis rekenen gedaan. Dan begint het spel.  Gedurende de shots wordt uitgelegd hoe je met meetkunde het perfecte poolshot kan maken, hier komen veel hoekberekeningen bij kijken.

Erik ziet ook dat de leerlingen enthousiast reageren. “Het is fijn voor ze dat ze wiskunde in de praktijk kunnen toepassen. Maar het hoeft niet alleen bij poolen te blijven. Als een leraar bijvoorbeeld goed is in schaken of darten, kan die ook iets soortgelijks toepassen. Scholieren krijgen dan een beter beeld van wiskunde.”

Pooltafels in de kantine?

Onlangs heeft NOS-jeugdjournaal een item gemaakt in het Elzendaal college. “Momenteel is de belangstelling groot. Door het jeugdjournaal zijn de aanmeldingen omhooggegaan”, vertelt de wiskundedocent.

Meerdere scholen beginnen aan Smartpool. “Na het Jeugdjournaal-item hebben liefst 10 scholen zich opgegeven. Er is nu een wachtlijst”, vertelt Slotboom van de KNBB. Interesse voor nu is er, maar hoe ziet de toekomst eruit?

“Het is nu aan de kids, maar de volgende stap zou kunnen zijn met mobiele biljarttafels op de hogescholen en universiteiten. We zouden het geweldig vinden als er tafels op meerdere plekken kunnen staan. Een biljarttafel op school is een wereld van verschil. Eigenlijk moeten alle scholieren een optie hebben om te ontspannen met een biljarten. ”