Na het loslaten van de 500 proefballonnen, waarmee VVD’er Klaas Dijkhoff een statement wilde maken, werd er in Den Bosch gepleit voor een ballonnenverbod. De andere gemeentes in Nederland merken dat er ook bij hen door veel burgers gepleit wordt voor een ballonnenverbod Zo kon ook de gemeente Zeist niet achter blijven. Zij voerden afgelopen dinsdag ook een ballonnenverbod in.

Michiel Beek, accountmanager groen en milieu bij de gemeente Zeist geeft aan dat er eens in de zoveel tijd oproepen kwamen van burgers. Zij waren tegen het oplaten van de ballonnen en vonden dat hier iets tegen gedaan moest worden. “We krijgen regelmatig reacties van mensen die vinden dat het oplaten van ballonnen niet meer moet kunnen, omdat het rondzwerft in het milieu”, vertelt Beek.

De gemeente Zeist heeft een tijd in dubio gezeten. “Niet alle partijen waren voor een verbod. De discussie was vooral: moet de gemeente dit met een verbod aanhalen of is bewustwording genoeg?” zegt Beek, “ballonnen oplaten is niet iets wat je elke dag doet, daarom is dit makkelijk te verbieden.”

Beek zou zelf ook wel voor een aanpak zijn geweest, waarbij je in overleg gaat met organisatoren van evenementen over het oplaten van hun ballonnen. Hij zou zelf ook meer onderzoek hebben gedaan naar hoeveel ballonnen er nu werkelijk in de natuur terechtkomen, want dat is nu niet gedaan.

Hoe de gemeente het ballonnenverbod wil handhaven is nog niet bekend, maar het ballonnenverbod in Zeist staat in ieder geval vast. De gemeente is in volle gang met het regelen van alle bijkomstigheden die daarbij komen kijken.