Als je gaat studeren, moet je vaak de volgende keuze maken: de veilige haven genaamd hotel mama verlaten, of het studentenhuis als nieuwe omgeving nog even uitstellen. Het eerste klinkt leuk, nieuwe uitdagingen en geen zeurende mam meer. Toch komt er een hoop verantwoordelijkheid bij kijken en daar hoort soms ook een poetstaakje bij.  

‘’Stap maar even over deze steelpannen heen hoor’’, vertelt Koen Modderman (21) terwijl we de trap op lopen richting de keuken. ‘’Die liggen er al drie dagen maar niemand raapt ze op’’. Hij is een van de acht studerenden die in het studentenhuis ‘De Singel’ woont, gevestigd aan de Maliesingel in Utrecht. ‘’Het is hier eigenlijk nog best schoon vergeleken met andere studentenhuizen in de buurt, maar ik snap wel dat sommigen het erg smerig vinden.’’ Of hij daarmee zit? ‘’Nee niet echt, het is gewoon niet schoon te houden zo’n huis.’’

Hoewel het merendeel van de studenten aangeeft regelmatig te poetsen, schaamt één op de drie studenten (34%) zich voor de hygiëne in hun studentenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van winkelketen Blokker. Hbo’ers maken vaker hun wc schoon dan universitaire studenten, maar alsnog geeft 82% van de ondervraagde studenten aan dat een vies huis reden genoeg is om te verhuizen. Aldus de woordvoerder van Blokker.

Schimmel op het plafond van de douches, een dooie muis achter de koelkast, lege kratten bier die ongelukkig in de gang staan. ‘‘We hadden afgelopen oud en nieuw nog een huisfeest’’, vertelt Koen. ‘’Ik verwacht dat die lege kratten hier nog wel een maandje zullen staan. Niemand heeft er zin in en iedereen wijst met de vinger naar elkaar. Een poetsvrouw is ook niet te vinden. ‘’Elke week heeft iedereen een huistaak, maar die wordt best wel vaak vergeten en overgeslagen. En als je dan toch te laat bent, kun je het net zo goed vijf dagen later pas doen.’’

‘’Bij ons is de wc het viest’’, gaat Koen verder. ‘’De afvoer van de wc zit in het kleinste kamertje zelf. Dat betekent dat de pijpleiding van de wc boven door hetzelfde hok gaat als dat van de onderste verdieping. Soms ben ik aan het plassen en hoor ik de ontlasting van degene boven mij door de pijpleiding gaan. Geen pretje. De wc heeft ook geen vloerbedekking. Met een dronken huisgenoot die net voor het slapen nog even wilt plassen maar niet helemaal binnen de pot blijft, is dat geen ideale combinatie.’’

Ook bacteriën en verschillende virussen groeien met gemak op bepaalde plekken in studentenhuizen. Schurft is een van de besmettingen die bij veel studenten steeds vaker voorkomt omdat onder andere het beddengoed niet vaak genoeg gewassen wordt. Volgens een onderzoek van Teamvier geeft 3% van de studenten aan zijn bed élke dag te verschonen. Toch heeft een onenightstand nog steeds 40% kans dat hij of zij belandt tussen de lakens waar een week geleden iemand anders heeft geslapen.

Er is echter nog hoop. Volgens sommige mag een studentenhuis best een beetje vies zijn. ‘’Een goede afweer en een herkenning van wat eigen is, dat is heel belangrijk’’, zo beweert microbioloog Hermie Harmsen. ‘’Dat is vooral in je eerste levensjaar van belang, maar dat gaat eigenlijk je leven lang door. Als student zijnde ben je lichamelijk gezien al volwassen. Toch moet je lichaam voldoende uitdaging hebben om weerstand op te kunnen bouwen. In studentenhuizen is het vaak een kwestie van virale weestand. Er zijn allerlei virussen die zich in de ruimte bevinden en waar studenten bepaalde antistoffen voor kunnen aanmaken. In het vervolg kunnen ze zich hier weer beter tegen beschermen. Of uitwonende studenten op lange termijn daadwerkelijk minder kans hebben op bacteriële infecties en virussen durf ik niet zo snel te zeggen, maar ik denk dat studentenhuizen best een beetje vies mogen zijn.’’