Botox en fillers worden steeds populairder onder jongeren. Meer dan 64 procent van de patiënten die in 2016 plastische of cosmetische ingrepen ondergingen waren onder de dertig jaar. Dit blijkt uit een artikel van de Telegraaf. Jongeren overwegen steeds vaker een behandeling of hebben er al een laten uitvoeren. Botox wordt voornamelijk veel gebruikt. De vraag is alleen: wat is botox en wat zijn fillers?

Botox en fillers zijn twee verschillende dingen, ook al denken veel mensen dat deze redelijk hetzelfde zijn. Roeland Ceulen, dermatoloog en oprichter van Ceulen Klineken legt uit dat er twee soorten rimpels zijn. Deze rimpels zijn te koppelen aan botox en fillers.

Rimpels
“Als we kijken naar de cosmetische geneeskunde, botox en fillers dus, dan houdt dat vooral in dat we het gelaat verzachten.” In een gezicht komen statische rimpels voor en dynamische rimpels. Statische rimpels zijn altijd aanwezig in het gezicht. Het maakt niet uit wat je doet, de rimpel is er altijd. Dynamische rimpels heb je eigenlijk alleen maar als je een bepaalde spier aanspant. Dus als je boos kijkt, als je lacht of als je verbaasd kijkt. En op het moment dat je die spier weer ontspant dan verdwijnt die rimpel ook weer.

Botox
“Botox is een stofje, een gif dat wordt gemaakt door een bacterie. Het gif zorgt ervoor dat het signaal dat uit jouw hersenen het spiertje niet meer bereikt dat gebruikt moet worden. Het spiertje dat aangespannen wordt om te fronzen werkt bijvoorbeeld niet meer. Dus je geeft met je hersenen opdracht om je lachspieren aan te spannen, maar door de botox die ingespoten is, kan je die lachspier niet meer aanspannen. Dat betekent dat er ook geen rimpel verschijnt.”, aldus Roeland Ceulen. Botox kan je niet gebruiken om rimpels op te vullen, maar het voorkomt rimpels eigenlijk.

Fillers
“Een filler vult iets op. Het is een opvulmiddel. De naam zegt het ook al. Wanneer je een statische rimpel hebt, bijvoorbeeld tussen je wang en je neus, daar zit geen spier. Als je die plooi wil verzachten, moet je iets doen om dat volumeverlies op te lossen. Dat doe je door het inspuiten van een vulmiddel, een filler.” Er zijn verschillende soorten materialen voor fillers die te gebruiken zijn. Een van de meest gebruikte materialen is hyaluronzuur. Dat is een lichaams-eigenstof. Je kunt het een beetje vergelijken met vloeibaar kraakbeen. Dat wordt dus ook gemaakt door bacteriën waar menselijk DNA inzit. Het wordt verzameld, in een spuitje gedaan en het wordt geïnjecteerd op de juiste plaats waar het vulmiddel gewenst is. Een filler dient altijd om iets op te vullen of te verdikken.

Tijdelijke oplossing
Voor zowel botox als fillers geldt dat het tijdelijke oplossing is. Het gif van de botox werkt drie maanden voordat het is uitgewerkt. Het betekent dat de spier daarna weer gebruikt kan worden. Het effect van de filler blijft iets langer zichtbaar. De duur van de zichtbaarheid ligt ook aan de soort filler die je gebruikt. In een lip kan je ook een vulmiddel gebruiken maar je gebruikt dan vaak maar een heel dun vulmiddel. Maar bij ingevallen wangen bijvoorbeeld gebruik je een wat dikker vulmiddel. De mate van de kwaliteit en de dikheid van een filler bepaald hoe lang de filler blijft zitten. En dan heb je het over een periode tussen de negen maanden en de anderhalf jaar.

Roeland Ceulen vertelt meer over botox gebruik onder jongeren, wat voor risico’s er aan verbonden zijn en wat voor  behandelingen er mogelijk zijn op jonge leeftijd om huidveroudering tegen te gaan.
Cas Rooseboom, acupuncturist vertelt dat er andere opties zijn voor botox. Hij legt uit hoe dit in zijn werking gaat en of het een trend is onder jongeren.

Jongeren hebben steeds meer interesse in botox en fillers. Charity heeft een wens om fillers in haar lippen te laten injecteren en Mishel heeft al enige ervaring met vulbehandelingen.