Het uitgaansleven lijkt steeds later te beginnen en dit zorgt voor een slecht ritme. Vooral bij mensen die net beginnen met een nieuwe baan lijdt dit tot ergernis. Microclubbing zorgt ervoor dat deze doelgroep gewoon uit kan gaan, maar toch op tijd in bed ligt.

Een aantal jaar geleden gingen veel kroegen in de stad vroeger open dan nu. Zo was er in Breda het ‘happy hour’: in dat uur was de drank erg goedkoop. Dit concept begon in de middag, daardoor waren veel studenten vroeg uitgefeest en op tijd thuis. De dag erna kostte het dan minder moeite om goed te functioneren op hun bijbaantje.

Goed voor net afgestudeerden

Microclubbing is vooral geschikt voor mensen die net klaar zijn met hun studie en zijn begonnen met werken. In het weekend kunnen ze gelijk de stad in en de dag erna zijn ze dan nog redelijk fit om te werken. Lobke Goeijers heeft net een vaste baan en vindt microclubbing een goede oplossing. “Ik ken de tijden nog dat het vroeg begon en dat was wel fijn, want dan was ik de dag erna nog wel wat waard. Het is eigenlijk onzin dat je tot laat thuis zit te wachten totdat je uit kunt gaan.” Microclubbing is ook fijn voor mensen die er van houden om eerst uiteten te gaan om vervolgens de stad in te duiken, want je kunt gelijk na het diner op stap.

De Microclub

Er zijn wel bedrijven die evenementen organiseren die op tijd zijn afgelopen. Melvin Bruhn, oprichter van De Microclub, kwam op het idee, omdat hij zelf merkte dat hij steeds minder uit ging. “Ik wilde nog wel uit gaan, maar ik had geen zin om elke keer de hele nacht door te halen.” Hij geeft aan dat de feesten geschikt zijn voor mensen die ook echt willen dansen. “Vrijdagmiddagborrels zijn er al en ons concept is bedoeld voor mensen die niet stil willen staan of zitten. We zorgen er dan ook voor dat er een goede DJ aanwezig is. De muziek die we op Microclub-feesten draaien is voornamelijk house.”

Toekomst van microclubbing

Bruhn ziet de toekomst van microclubbing rooskleurig tegemoet, want hij denkt dat het steeds groter wordt. “Je ziet nu al dat er steeds meer evenementen wat vroeger plaatsvinden.” Bruhn begon de Microclub-feesten in Utrecht en is die in steeds meer steden gaan geven. Nu organiseert hij ze door heel Nederland, zo is er 26 februari een microclub-feest in Groningen en de week erna in Amsterdam, Tilburg en Delft.