Door: Chris Bruil, Valentijn Demandt

Het gaat FC Den Bosch voor de wind. De club staat na 21 gespeelde wedstrijden bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie. Voor elke fan een ultieme droom die uitkomt. Maar voor hoe lang kunnen de Bosschenaren nog van dit succes genieten?

Dat FC Den Bosch nu fier bovenaan staat, komt niet geheel uit de lucht vallen. Afgelopen juli maakte de club wereldkundig dat het in zee ging met Kakhi Jordania. Helemaal nieuw is die naam niet bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB): Kakhi Jordania is de zoon van voormalig Vitesse-eigenaar Merab Jordania. De 24-jarige Georgiër heeft sinds afgelopen zomer 99,9 procent van de aandelen in handen, nog zonder goedkeuring van de KNVB. Alleen het prioriteitsaandeel waarin bijvoorbeeld de clubkleuren, logo en speelstad zijn vastgelegd, blijven in eigen beheer.

Transfers

Nog voordat de KNVB de overname had goedgekeurd ging de club voortvarend de transfermarkt op. Met de nieuwe investeerder werden spelers van over de hele wereld weggeplukt. Jordania is ambitieus en wil de club binnen drie jaar naar de eredivisie loodsen. De nietszeggende spelersnamen waren bij de start van het seizoen nog een groot vraagteken voor de supporters. Inmiddels worden jongens als Leo Väisänen en Stefano Beltrame op handen gedragen door de Bosschenaren.

Hoofdtrainer Wil Boessen is in zijn nopjes met de nieuwe clubeigenaar. Vorig jaar eindigde FC Den Bosch onder zijn leiding nog elfde in de competitie. Hiermee vond de club de weg weer omhoog na een aantal uitermate teleurstellende jaren. De club vocht voor haar bestaan nadat het in 2011 door de gemeente gered werd van een faillissement. Wil Boessen en algemeen directeur Paul van der Kraan verklaren het succes van dit seizoen.

KNVB

Ondanks het succes van dit seizoen heeft de KNVB nog altijd geen toestemming gegeven voor de overname. Eerder gaf de voetbalbond aan 8 tot 10 weken nodig te hebben om de financiële zaken van Kakhi Jordania te onderzoeken. De kans bestaat dat de KNVB de financiële overname niet goedkeurt. Bij afkeuring is de club weer terug bij af en moet het hopen op een nieuwe geldschieter. Zonder geldschieter kunnen volgens algemeen directeur Paul van der Kraan de sportieve ambities van de club de ijskast in. Volgens clubwatcher Jan Martens van het Brabants Dagblad zal eind februari, begin maart de licentiecommissie een definitieve beslissing nemen.

Fans

Voor de fans van FC Den Bosch zijn het gouden tijden. Peter van Ieperen is voorzitter van de supportersvereniging FC Den Bosch. ‘’Na al die jaren van afzeiken is het nu wel even lekker om te winnen, nu kan je weer trots zijn op je club.’’ De club is dit seizoen helemaal opgeleefd en de mensen weten het stadion inmiddels weer te vinden. Peter: ‘’Als je wint heb je vrienden, dat is mooi als ze zich maar netjes gedragen.’’

Volgens Peter was de overname van een grote geldschieter een kwestie van tijd: ‘’Dat was absoluut de redding voor FC Den Bosch, anders was het echt een keer fout gegaan.’’ De voorzitter heeft er vertrouwen in dat Jordania definitief de club mag runnen: Hij komt op mij heel reëel over en ik ga er vanuit dat hij zijn geld eerlijk heeft verdiend.’’

Andere clubs

De belangrijkste reden voor het succes zijn de financiële middelen die zijn vrijgekomen door de komst van Jordania. Andere clubs zonder buitenlandse investeerder hebben hier snel het nakijken. Een van die clubs is Top Oss. De rivaal van FC Den Bosch doet het zonder grote financiële middelen met een zesde plaats uitstekend. Persvoorlichter Bart van Grinsven: ‘’Wij hebben een lager budget, dus dat betekent dat wij creatief moeten zijn en misschien wat harder moeten werken. We kijken alleen naar onze eigen club, maar we gunnen FC Den Bosch het succes dat ze op dit moment hebben.’’

15 wedstrijden op rij ongeslagen

Inmiddels is FC Den Bosch al 15 wedstrijden op rij ongeslagen. Een prestatie die vooraf niemand had kunnen bedenken. Aanvoerder Danny Verbeek en keeper Wouter van der Steen vertellen over hoe zij het seizoen tot nog toe ervaren.

Vanavond, 25 januari speelt FC Den Bosch een uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Als de club de wedstrijd wint is het weer een stap dichterbij de eredivisie. Hieronder de cijfers van de clubs die zijn gepromoveerd uit de Keuken Kampioen Divisie.