Arabica en Robusta. Dit zijn de enige soorten koffie die wij Nederlanders drinken. Door klimaatveranderingen sterven een hoop koffieplanten uit. Dit zal uiteindelijk ook gevolgen hebben voor onze twee planten. Maar hoe komt het dat met maar twee bonen de smaak van een bakkie zo anders kan zijn? Waar ligt het geheim naar het perfecte kopje koffie, waarbij dezelfde boon is gebruikt als bij alle anderen?

Koffie is een van de meest gedronken drankjes ter wereld. Veel mensen weten dus niet dat we eigenlijk maar twee soorten koffie drinken. Dit komt door de twee verschillende bonen die worden gebruikt. De Arabica boon met een verfijnde smaak. En daarnaast de Robusta boon, die wat bitter van smaak is. Op het moment zijn er 124 verschillende soorten koffieplanten waarvan 60 procent wordt bedreigd met uitsterven.

Voordat de koffie eenmaal in jouw kopje zit heeft het al een lange reis afgelegd. Nadat de bonen geplukt zijn op de plantage gaan ze door naar de desbetreffende koffiebranderij. Hier worden ze op ambachtelijke wijze gebrand tot ze de juiste kleur hebben. Bij branderij Cook & Boon vertellen ze hoe dit proces in zijn werk gaat.

De koffiebrander zorgt er dus voor dat de bonen een optimale kleur en smaak hebben, maar hoe de koffie uiteindelijk smaakt ligt volledig in de handen van de barista. Met op de juiste manier wegen en wegen zorgt hij ervoor dat de aroma’s op de goede manier uit de boon gehaald worden, waardoor jouw koffie smaakt zoals het hoort. Barista Mitchell La Grouw Onuki: “Het is voornamelijk steeds je eigen koffie opnieuw drinken. Om zeker te zijn dat ik de juiste smaak heb moet ik de blijven proeven.”