Historical Medieval Battle (HMB) is een full contact vechtsport. Tegenwoordig kennen we deze vorm van vechtsport bijvoorbeeld van kickboksen of thaiboksen. Bij HMB worden de toernooiregels uit de middeleeuwen gehanteerd.

De beoefenaars dragen nagemaakte harnassen uit die tijd en vechten met (botte) replicawapens uit deze periode. Veel mensen kennen nagespeelde veldslagen wel die vaak op festivals getoond worden. Het verschil met HMB zit ‘m in het feit dat het niet vooropgezet is. Er is zelfs een speciaal opgeleide scheidsrechter aanwezig om ervoor te zorgen dat het gevecht in goede banen wordt geleid.

Veiligheid
Hoewel de beelden van de sport er heftig uitzien, vertelt Bert Wielstra, voorzitter van HMB-toernooi Kening Striid dat de sport veiliger is dan veldhockey en voetbal. “Het is een full-contact sport. Het beeld dat mensen hebben is vaak grover dan dat de sport daadwerkelijk is, want het is best een harde sport. Het is wel een veilige sport. Je moet je goed inpakken, maar het gaat wel hard. Bij hockey en voetbal vallen meer blessures, omdat je daar geen bescherming aanhebt. Zodra je een harnas aanhebt, heb je 30 kilo bescherming. ”

“Je weet dat er rake klappen gaan vallen. Als je genoeg hebt gehad, dan ga je door de knieën. Dan ben je in principe af, dan is het klaar. Dan wordt er ook niet meer geslagen. Het ligt eraan hoever je zelf wil gaan,” legt Wielstra uit.

Verschil met larpen
Bij veel mensen is HMB onbekend en áls ze het al zien, denken ze in eerste instantie meteen aan larpen, cosplay of andere takken van fantasy. Er zit echter wel een verschil tussen bijvoorbeeld larpen en HBM.

“Larpen is sowieso met kunststof wapens. Daar is meer het uiterlijke vertoon wat ertoe doet: show en shine. HMB is een daadwerkelijke sport waar ook een winnaaren een verliezer is. Het is een sport waar echte wapen worden gebruikt. Deze zijn wel bot. Het heeft een heel andere insteek dan cosplay en larpen,” vertelt Wielstra.

Uniform

Bij HMB speelt het uniform ook een belangrijke rol. Het is een sport waarbij raken klappen kunnen vallen, dus een goed harnas is van groot belang. In Tilburg worden er uniformen gemaakt die tijdens toernooien gedragen worden. Onderstaande audioreportage legt uit waar zo’n uniform aan moet voldoen.

Geschiedenis
De sport werd pas in 2014 opgepakt in Nederland. Dit terwijl het al sinds 1990 in Rusland beoefend wordt. In 2015 stuurde Nederland voor het eerst een team naar de wereldkampioenschappen Battle of the Nations. Het team bestond uit acht mannen en één vrouw. Inmiddels zijn er in Nederland drie clubs waar de sport actief beoefend wordt.

Toernooi in Nederland
Kening Stridd is het grootste toernooi van Nederland, maar ook van West-Europa. Wielstra: “Het afgelopen jaar hadden we teams uit China, Rusland, Oekraïne, Turkije, Italië, Engeland, Denenmarken. Best groot dus. Het afgelopen jaar hadden we 12 teams, komend jaar rekenen we 24 teams. “De sport is dus in Nederland relatief kort bekend en nog upcoming.”

Wielstra heeft er alle vertrouwen in dat er een groot publiek voor te vinden is: “Het begint hier en daar steeds meer onder de aandacht te komen. We zijn op het juiste moment ingestapt. Het duurt heel lang meer voordat Jan en alleman hoe het in elkaar zit en dat we daarmee een groot publiek kunnen trekken.”

Onderdelen sport
De sport bestaat uit verschillende categorieën. Je hebt bijvoorbeeld onderdelen waar men drie tegen drie speelt of vijf tegen vijf. In deze tool worden alle categorieën uitgelegd.

A Brief History of Sports door Camiel Heijnen

Vrouwen in de sport
Het is een sport die door veel mannen beoefend wordt. Toch zijn er ook vrouwen die deze sport ontdekt hebben. In Veldhoven traint Bianca Slaats, samen met haar man Frank van der Pal. Hoe is het om als vrouw in een mannensport te zitten? En zit er een verschillen tussen het vechten met mannen of vrouwen? In onderstaande audio vertellen ze over hun passie.

Overdag lopen de meeste sporters gewoon in pak…

William Duke

…maar `s avonds trekken ze hun harnas aan

William Duke